lördag 24 september 2022

Det kan alltid bli billigare

 


Lagom till lönen befinner sig nu Stockholmsbörsen återigen på årslägsta, -32,28%. För den som sitter med en "koncentrerad" portfölj med svenska aktier finns väl risken att det ser ännu värre ut. Mina relativt defensiva och framförallt sönderdiversifierade portföljer har klarat sig bra i jämförelse och visar nu på -4,48%.

Det blir mer och mer tydligt att det man skulle varit överviktad i är dollar. 1 USD kostar i skrivande stund rekordhöga 11,29 SEK, en uppgång med nära 25% i år. Ett enkelt sätt hade varit t ex SEB Korträntefond C USD men det är kanske lite sent nu...

Som tur är får man ju exponering också i sina amerikanska innehav och i globalfonder som vanligen har uppåt 60-70% exponering mot USA. 

Ytterligare ett exempel är guld som för närvarande handlas runt cirka 1650 USD vilket är en nedgång med cirka -10% i år och mer än så jämfört med toppen runt 2000 USD i mars i år. På grund av valutaeffekter ligger dock ETF:en Xetra-Gold (4GLD) på +6,59% för i år. 

Kort sagt, att portföljerna ändå har klarat sig relativt bra hittills i år beror till stor del på dollarkursen.

Förra månaden tyckte jag att det hade gått upp lite väl snabbt så då blev det inget köpt men nu känns det väl snarare som tvärtom, att det kan vara läge att köpa lite extra. Att fylla på i amerikanska innehav känns väl inte så lockande just pga dollarkursen utan det är väl framförallt Sverige där mycket börjar se billigt ut.

En svensk indexfond eller småbolagsfond är väl det enklaste, annars följer några exempel nedan, med nedgång i år inom parentes

Castellum (-47,95%)

Cibus Nordic (-49,40%)

Electrolux (-46,18%)

HM (-41,53%)

Investor (-29,47%)

Kinnevik (-56,10%)

Telia (-4,53%)

Volvo Car (-33,69%)

Svolder (-46,05%)

Fastighetsbolagen Castellum och Cibus är hårt pressade av stigande räntor och det finns väl inget som tyder på att det skulle vara övergående i närtid. Troligen bra köp på den här nivån på lite längre sikt dock.

Att köpa (och senare sälja) Svolder under Coronakraschen var en av mina bättre affärer. Troligen för tidigt men man kan kanske börja köpa så smått på den här nivån.

Telia är en av de aktier som gått bäst på Stockholmsbörsen i år men har tappat cirka -10% senaste månaden. Stabil och oerhört tråkig aktie med en direktavkastning på runt 6%. 

Även om mycket kan se billigt ut tänkte jag avsluta med några varnade exempel från min egen portfölj som visar att det alltid kan bli billigare, nedgång i år inom parentes:

Uniper (-91,54%)

Babylon (-91,17%)

Azelio (-87,37%)

Storskogen (-84,17%)

Som tur är är det mycket små innehav på cirka 1 promille var av totalt sparande. Samtliga har köpts i spekulation om att "nu kan det väl inte sjunka mer". 

När Babylon gått från 9 USD till 1 USD kan man få för sig att det av någon anledning skulle vara någon slags magisk gräns och att det inte kan gå lägre. Det kunde det givetvis och kursen är nu 0,51 USD.

När Azelio gått tillbaka från nära 70 kronor till den tidigare bottennivån 6 kronor kunde det väl inte bli billigare? Jodå, just nu är kursen 3 kronor blankt.

Pengarna skulle sannolikt göra bättre nytta någon annanstans men eftersom det är så små innehav lutar jag nog åt att behålla dem ändå. Som en påminnelse om faran med att köpa sådant man egentligen inte förstår sig på om inte annat.

Det är skillnad på bolag och bolag förstås, Investor eller Telia kan man nog köpa med ganska gott samvete utan att förstå sig på bolaget särskilt väl. Ingen rekommendation givetvis, gör inte som jag utan gör alltid din egen analys 😏. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar