lördag 8 januari 2022

Sparkonto med 1,05% ränta

 


Jag ser över räntan på sparkontot någon gång per år och när jag kan få cirka 0,3% högre än vad jag har idag brukar jag byta. Sedan 3 år tillbaka har jag använt Nordax bank som vid tillfället gav 0,95% i ränta vilket sedan (som vanligt får man väl tyvärr säga) sänkts i omgångar till dagens 0,75%.

0,3% extra innebär efter skatt 210 kronor per 100 000 och år så det är inte direkt det här som kommer göra skillnad i ens ekonomi utan mer en kul(?) optimering av sitt sparande som inte tar så många minuter att göra.

Bäst ränta just nu erbjuder Lunar, 1,05%, Jag har för mig att Avanzas Niklas Andersson vid något tillfälle sa ungefär "man blir ju inte kund i en bank längre, man laddar ner en app" och precis så är det i det här fallet. Eftersom det är "framtidens bank" måste hela hemsidan förstås också fyllas av bilder på coola personer i tjugoårsåldern men det slipper man som tur är i appen.

Förutom sparkonto finns det lite andra funktioner också så som VISA-kort (både gratis och med avgift) och det går faktiskt också att investera i aktier, fonder och ETF:er. Enligt deras FAQ så måste aktieaffärer redovisas till skatteverket så det verkar alltså röra sig om en traditionell depå (inte ISK) vilket troligen inte är vad man vill ha.   

Men nu var det ju sparkontot jag var ute efter och det ger som sagt 1,05% i ränta och har fria uttag och insättningsgaranti upp till 1 050 000. Något förvirrande står det på något ställe att räntan bara gäller upp till 100 000 men jag har dubbelkollat med supporten och det är upp till 1 050 000 som gäller.

Enda eventuella nackdelen jag hittar är att det tekniskt sett är ett danskt konto vilket innebär att uttag hanteras som en internationell överföring och därmed enligt Lunar tar 2-4 dagar. Mottagarbanken kan också ta ut en avgift för att ta emot överföring. Vad jag kunde utläsa gör dock min bank (Danske Bank) inte det.

Själva registrering gick som väntat smidigt men man var dock tvungen att fotografera körkort eller annan id-handling i appen och sedan invänta bekräftelse på registrering vilket tog mindre än 24 timmar. Överför pengar gör man sedan enklast med Swish.

När jag kontrollerade räntan på mitt sparkonto i Danske Bank upptäckte jag också att de sänkte förra året från 0,6% till 0,1% så det blir troligen en flytt även av de pengarna till Lunar.

1 kommentar:

  1. Har också kikat på Lunar. Personligen var det för krångligt med allt som du nämner ovan som fotografera ID, dansk konto m.m. 2022 skall det mesta vara enkelt och bekvämt!

    SvaraRadera