lördag 14 augusti 2021

Det är ok att vara negativ nu


Om man utgår från att man ha antingen kan ha en positiv (tro på uppgång) eller negativ (tro på nedgång)  marknadssyn och att börsen kan vara antingen högt eller lågt värderad får vi fyra typer av investerare:

1. Den eviga optimisten/permabull: Positiv till marknaden oavsett värdering. Riskerar att köpa enskilda bolag till alldeles för hög värdering men annars en mycket enkel strategi och börsen har ju historiskt fler positiva år än negativa, det gäller bara att ha tillräckligt lång sparhorisont.

2. Den eviga pessimisten/permabear: Motsatsen till permabull, ständigt negativ till marknaden oavsett värdering. Även efter en krasch på -30% kan det ju gå ner ännu mer, bäst att vänta lite till. Kommer att få rätt nån gång per årtionde men förlora väldigt mycket i avkastning i väntan på att få rätt. 

3. Köp dyrt, sälj billigt: Positiv till marknaden när börsen är högt värderad, negativ när den är lågt värderad. Köper när börsen gått bra (det är dyrt) och säljer i panik när börsen går ner (det är billigt). Troligen det sämsta alternativet, men tyvärr också ganska vanligt. 

Ett klassiskt exempel på detta är Magellan Fund som under Peter Lynch förvaltning 1977-1990 avkastade fantastiska 29% per år. Trots detta förlorade de flesta som investerade i fonden pengar. Man köpte när den hade gått upp mycket och gick ur när den började gå ner...

4. Köp billigt, sälj dyrt, eller den rationella investeraren: Positiv till marknaden när börsen är lågt värderad, negativ när den är högt värderad. 

Denna typ av investerare är något som Howard Marks tar upp i The Most Important Thing. Det kan låta självklart men blev något av en uppenbarelse för mig när jag läste det, det handlar inte om att vara antingen positiv eller negativ hela tiden utan man måste givetvis också ta hänsyn till marknadsläget. 

Tiotusenkronorsfrågan blir då förstås hur man vet att börsen är dyr/billig? Jag har tyvärr inget bra svar på det men kan bara konstatera att sedan botten i mars förra året har globala index stigit med nära +60% och svenska börsen med över +90%(!).

Med andra ord tycker jag att det är berättigat att vara lite negativ eller försiktig just nu.

Skulle man börjar sälja av nu så hamnar man dock farligt nära "permabear"-kategorin så det tänker jag inte göra utan min lösning är istället att bygga lite mer kassa. I förra månadssparet gick cirka en tredjedel in på sparkontot och denna månad blir det snarare två tredjedelar om utvecklingen håller i sig.

När nedgången väl kommer är tanken att försöka bli mer positiv och öka andelen som går in på börsen varje månad + ta av kassan, vi får se hur det går 😀.

2 kommentarer:

  1. Buffet metoden, köp billigt sälj (nästan) aldrig.

    SvaraRadera
  2. Det finns flera olika metoder att försöka få ett mätvärde på eventuell övervärdering som Shiller P/E, Buffets jämförelse mellan totalt börsvärde och BNP. Med med gigantiska stimulanser fortsätter pengar att strömma till börsen oavsett värderingsmått. När stimulanserna minskar är det nog dags att minska börsexponeringen.

    SvaraRadera