lördag 12 september 2020

Anonyma översparare


Kan man spara för mycket? En ständigt aktuell fråga på finansbloggar och #finanstwitter. Något av ett lyxproblem förstås (eller som man sa på 00-talet - dagens i-landsproblem!).

När jag letade efter något skrivit om översparande hittade jag sidan sparalogom.se. Det är egentligen bara en reklamsida för sparappen Dreams (som jag för övrigt inte är så imponerad av) med 5 tips för hur man ska spara lagom.

Jag är inte helt säker men tror att tipsen ska föreställa någon slags ironi eller humor. För många ekonomiintresserade skulle jag dock tro att tipsen är ganska träffande t ex tips nummer 3 "Spara aldrig mer än du kan erkänna". 

Det får mig att tänka på en viss Avanza-profil som alltid brukar undvika att svara på frågan om hur mycket han sparar eftersom han inte vill föregå med dåligt exempel. Det beror alltså inte på att han sparar för lite utan tvärtom "för mycket" (50% av lönen har jag för mig).

Börjar man spara tidigt behöver man egentligen inte spara mer än 10% av lönen för att det ska bli en ansenlig summa när man är 50-60 år.

Fru Efficient Badass skrev för någon månad sedan om en annan variant på det - spara en tredjedel av lönen under de första fyra åren av yrkeslivet, sen kan man sluta spara om man vill. Om vi utgår från att det efter 4 år finns 400 000 på kontot och att man sedan inte rör pengarna växer de enligt följande med 8% genomsnittlig avkastning:

20 år: 1,7 miljoner

30 år: 3,6 miljoner

40 år: 7,5 miljoner

Verkar alltså egentligen inte finnas något jättebehov av att spara ännu mer efter de första fyra åren.

Själv sparar jag troligen också "för mycket", helt i linje med tips nummer 3 kommer jag inte berätta exakt hur mycket men det är i alla fall betydligt mer än de rekommenderade 10% (men mindre än 50%).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar