lördag 12 september 2020

Anonyma översparare


Kan man spara för mycket? En ständigt aktuell fråga på finansbloggar och #finanstwitter. Något av ett lyxproblem förstås (eller som man sa på 00-talet - dagens i-landsproblem!).

När jag letade efter något skrivit om översparande hittade jag sidan sparalogom.se. Det är egentligen bara en reklamsida för sparappen Dreams (som jag för övrigt inte är så imponerad av) med 5 tips för hur man ska spara lagom.

Jag är inte helt säker men tror att tipsen ska föreställa någon slags ironi eller humor. För många ekonomiintresserade skulle jag dock tro att tipsen är ganska träffande t ex tips nummer 3 "Spara aldrig mer än du kan erkänna". 

Det får mig att tänka på en viss Avanza-profil som alltid brukar undvika att svara på frågan om hur mycket han sparar eftersom han inte vill föregå med dåligt exempel. Det beror alltså inte på att han sparar för lite utan tvärtom "för mycket" (50% av lönen har jag för mig).

Börjar man spara tidigt behöver man egentligen inte spara mer än 10% av lönen för att det ska bli en ansenlig summa när man är 50-60 år.

Fru Efficient Badass skrev för någon månad sedan om en annan variant på det - spara en tredjedel av lönen under de första fyra åren av yrkeslivet, sen kan man sluta spara om man vill. Om vi utgår från att det efter 4 år finns 400 000 på kontot och att man sedan inte rör pengarna växer de enligt följande med 8% genomsnittlig avkastning:

20 år: 1,7 miljoner

30 år: 3,6 miljoner

40 år: 7,5 miljoner

Verkar alltså egentligen inte finnas något jättebehov av att spara ännu mer efter de första fyra åren.

Själv sparar jag troligen också "för mycket", helt i linje med tips nummer 3 kommer jag inte berätta exakt hur mycket men det är i alla fall betydligt mer än de rekommenderade 10% (men mindre än 50%).

2 kommentarer:

  1. Jag är här för att vittna om vad Dr James gjorde för mig. Jag har lidit av (GENITAL HERPES VIRUS) sjukdom under de senaste fyra åren och har haft konstant smärta och klåda, särskilt i min privata del. Under det första året trodde jag på Gud att jag skulle bli botad någon dag. Denna sjukdom började cirkulera över hela kroppen och jag har tagit behandling från min läkare som ingenting fungerar, för några veckor sedan kom jag över ett vittnesbörd om Kasha, på internet vittnar om en herbalist som heter Dr James från Västafrika, om hur han botade honom från 7 år HSV 2. Och han gav också den här e-postadressen ... [drjamesherbalmix@gmail.com] ..., rådgivande någon att kontakta honom för att få hjälp om någon typ av sjukdomar som han skulle vara till hjälp, så jag mailade honom och berättade om min (HSV 2), han sa till mig att jag inte skulle oroa mig för att jag kommer att bli botad !! Jag tvivlade aldrig på honom. Jag tror att han kan bota mig också, Dr James förberedde och skickade mig helande olja, tvål, rötter och örter som jag tog. Under den första veckan började jag uppleva förändringar över hela mig, efter fyra veckors användning av hans rötter / örter, olja och tvål blev jag helt botad. inte mer klåda, smärta på mig längre som Dr James försäkrade mig. Efter en tid gick jag till min läkare för att göra ett nytt test. resultatet blev negativt. Så vänner, mitt råd är om du har en sådan sjukdom eller känner någon som lider av den eller någon annan sjukdom som HPV, HBV, HIV / AIDS, ALS, HBP, CANCER, NEPHROTIC SYNDROME, etc. kan du kontakta Dr James växtbaserade blandade hemmet av välbefinnande direkt på hans .... drjamesherbalmix@gamil.com ... Han är en bra man, och han kommer att hjälpa dig.

    SvaraRadera
  2. Todavía no puedo creer que no sé por dónde empezar, me llamo Juan, tengo 36 años, me diagnosticaron herpes genital, perdí toda esperanza en la vida, pero como cualquier otro seguí buscando un curar incluso en Internet y ahí es donde conocí al Dr. Ogala. No podía creerlo al principio, pero también mi conmoción después de la administración de sus medicamentos a base de hierbas. Estoy tan feliz de decir que ahora estoy curado. Necesito compartir este milagro. experiencia, así que les digo a todos los demás con enfermedades de herpes genital, por favor, para una vida mejor y un mejor entorno, póngase en contacto con el Dr. Ogala por correo electrónico: ogalasolutiontemple@gmail.com, también puede llamar o WhatsApp +393510505248

    SvaraRadera