lördag 18 april 2020

Spiltans uppgång och fallSpiltan Räntefond Sverige var länge en av de mest populära räntefonderna men efter att ett flertal räntefonder hölls låsta har Spiltans förtroende blivit något naggat i kanten.

Felen Spiltan gjorde var framförallt två:

1. Spiltan Räntefond Sverige marknadsfördes som en fond med låg risk och som ett "alternativ till sparkonto" vilket inte visade sig stämma.

2. Spiltan höll av någon anledning sina fonder stängda längre än alla andra (veckor istället för dagar). Det är möjligt att det var rätt beslut men Spiltan misslyckades med att kommunicera varför de gjorde som de gjorde.

Morningstar har nedgraderat Högräntefonden från fyra till tre stjärnor medans Spiltan Räntefond Sverige än så länge behåller sina fyra stjärnor.

Många har nu börjat se sig om efter andra alternativ till Spiltans räntefonder, vilket är lättare sagt än gjort. I Golden Butterfly har jag kvar 1/3 av innehavet i Spiltan Räntefond Sverige och har placerat resten i SEB Korträntefond C EUR och SEB Korträntefond C USD.

I SAVR-portföljen har jag sålt av Spiltan Högräntefond och i stället viktat upp Saxxum Aktiv.

Jag har inga av Spiltans övriga fonder men jag ser ingen anledning till att byta ut t ex populära Spiltan Aktiefond Investmentbolag om man har den i sitt sparande.

Även stora aktörer som Lysa har valt att inte längre ha med Spiltans räntefonder i sina portföljer. För den som vill ha räntor i sitt sparande men inte välja räntefonder själv är för övrigt en fondrobot så som Lysa en bra idé. Att välja ut indexfonder för aktier kan många ärligt talat göra ganska bra själva medans räntefonder är desto svårare.

Vad man kan ta med sig från det här är väl framförallt två saker:

1. Det finns inga säkra fonder. Behöver man pengarna närmaste året/åren är det tyvärr sparkonto som gäller.

2. Bolagsrisken i fonder är minimal men inte obetydlig. Dvs, har man t ex ett stort sparande i en enda global indexfond ska man kanske överväga att dela upp det i (minst) två olika fonder från olika bolag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar