lördag 21 mars 2020

Låsta räntefonderIgår fick vi bevittna ännu en svart svan när ett flertal räntefonder från bland annat Spiltan, Lannebo, SEB och IKC stängde för uttag. Det saknas likviditet i marknaden och fonderna går därför just nu inte att prissätta på ett rimligt sätt.

Hur länge de hålls stängda är oklart men SEB meddelade redan under kvällen att de öppnar fonderna igen så förhoppningsvis blir det kortvarigt. Jag tror och hoppas också att det inte är så dramatiskt som det kanske låter, man förlorar ju inte de pengar man satt in i fonderna utan det som händer just nu är att man inte kan ta ut pengarna. När fonderna väl öppnar igen finns det väl anledning att tro att de backar några procent pga stora utflöden men mycket värre än så tror jag inte det blir.

Räntefonder är mycket populära för att sänka risken i sitt sparande och så här står det bland annat om Spiltan Räntefond Sverige på Avanza:

"Målsättningen är att årligen ge en stabil positiv avkastning till en låg risk. Fonden lämpar sig som ett tryggt alternativ då aktiemarknaden är turbulent."

Det har gällt hittills historiskt men tydligen inte denna gång, att inte kunna ta ut sina pengar känns ju inte särskilt tryggt. Fonden har dock "bara" backat -2,13% hittills i år, allt är relativt.

Att just Spiltan Räntefond Sverige stängde kom som en överraskning för många (inklusive mig), den är allmänt ansedd som den säkraste och bästa korta räntefonden i Sverige.

I mitt sparande har jag följande räntefonder som påverkas av detta:

IKC Avkastningsfond
Spiltan Högräntefond
Spiltan Räntefond Sverige

De två första utgör cirka 1% vardera och Spiltan Räntefond Sverige 2,5%. Jag anade faktiskt oråd och sålde de två förstnämnda i fredags morse, några timmar innan beskedet om stängning kom. Tyvärr visade sig det vara 1-2 dagar för sent då stoppdatum har satts till 18 eller 19 mars.

Återstår att se vad fonderna ska ersättas med, det kan mycket väl vara så att ett bankkonto hos en nischbank med insättningsgaranti är det bästa alternativet till en kort räntefond just nu. Det finns några stycken som erbjuder 1% ränta (dvs 0,7% efter skatt) just nu. 0,7% utan risk eller 1-2% med risk för att gå minus och att inte kunna ta ut pengarna när man behöver dem alltså. 

Ett alternativ kan vara en räntefond i en annan valuta så som SEB Korträntefond C USD, den skulle man dock helst ha köpt för några veckor sedan innan USA:s stimulanser och därmed förstärkning av USD drog igång, den har rusat +10% på kort tid...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar