torsdag 19 mars 2020

Fastighetsras och inställda utdelningar



En sektor som drabbats extra hårt av nedgången är fastighetsbolagen. Just idag slutade förvisso många fastighetsbolag på +10% eller mer men på en månad är trots det nedgången i många fall -40% eller mer vilket innebär att de flesta bolagen nu handlas med rabatt.

Anledningarna är flera:

1. Många fastighetsbolag har varit övervärderade. En av de fonder som steg mest under förra decenniet är t ex Länsförsäkringar Fastighetsfond.

2. Fastighetsbolagen är beroende av att kunna ta lån. Marknaden prisar nu in en ny finanskris då det inte är lika enkelt som idag att låna pengar.

3. Hyresgästerna är ofta kontor/företag, lågkonjunktur och konkurser kan innebära uteblivna hyresintäkter.

På kort sikt finns det alltså anledning att vara försiktig men på lite längre sikt kan det istället vara läge att komma in in i bolagen billigt. Jag har redan Castellum i portföljen och igår blev det även ett köp i  Hufvudstaden.

Castellum och Hufvudstaden är de två bolag på Stockholmsbörsen som har höjt utdelningen flest år i följd men hur det blir med den saken i år är högst osäkert.

Fler och fler bolag meddelar att man ställer in eller sänker utdelningen i år, t ex SEB vilket många äger just pga utdelningen.

Att titta på den direktavkastning som anges på t ex Avanza fungerar alltså inte just nu, många bolag har kommit ner så mycket att det listas en direktavkastning om 8-10% men det är mycket osäkert hur stor den faktiskt kommer bli i år.

Att så många bolag ställer in eller sänker utdelningen kraftigt ett enskilt år är förvisso mycket ovanligt men kan kanske ändå ge en tankeställare till FIRE-rörelsen som ser utdelningen som sin inkomst.

Gör man det ska man uppenbarligen ha goda marginaler så man klarar ett år eller två utan utdelningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar