torsdag 5 mars 2020

Hedgefonder vs Corona



Det fortsätter vara skakigt på världens börser, även om denna vecka än så länge varit betydligt bättre än den förra.

Vid volatil och/eller nedåtgående börs kan det kanske vara intressant att titta närmare på hedgefonder, dvs fonder som utlovar positiv avkastning oavsett börsklimat. Som grupp har de (med all rätt) ganska dåligt rykte då det är få som håller vad de lovar, men några kommer förstås göra det.

De jag har investerat i sedan något år tillbaka är Atlant Opportunity och Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv. Jag har de numera på SAVR eftersom avgiften blir lägre där. Det är inga stora innehav, cirka 1% vardera av totalt sparande.

Saxxum Aktiv är egentligen ingen hedgefond utan en blandfond, den har dock mycket låg aktieandel och beter sig ungefär som en hedgefond.

Förra veckan backade OMXS30 med drygt -11%, resultat för fonderna blev:

Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv: +0,49%
Atlant Opportunity: -1,25%

Saxxum Aktiv lyckades alltså med konststycket att sluta på plus under veckan vilket är precis vad man vill att en hedgefond ska göra i det här läget, mycket bra.

Atlant Opportunity gick inte lika bra och slutade på -1,25%. I just det här fallet hade det varit bättre att ha en vanlig räntefond istället, resultat för några populära räntefonder förra veckan:

AMF Räntefond Lång: +0,29%
Spiltan Räntefond Sverige: -0,10%
IKC Avkastningfond: -0,33%
Spiltan Högräntefond: -0,50%

Nu säger kanske inte en enskild vecka särskilt mycket utan man behöver titta på längre tidsperioder för att få en mer rättvisande bild. Även då imponerar Saxxum Aktiv och har faktiskt gett liknande avkastning som OMXS30 (inklusive utdelningar) på 3 och 5 år sikt, till lägre risk.

Atlant Opportunity har bara gett cirka +10% på tre år men har å andra sidan väldigt låg volatilitet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar