torsdag 19 december 2019

Trine vs Lendify



I det förra inlägget fick jag i en kommentar frågan hur jag ser på Trine kontra att investera i p2p-lån så som Lendify och i detta inlägg ska jag försöka svara på det.

Det de har gemensamt är att man får ränta på lånet, annars är det ganska stora skillnader i vad man investerar i.

Trine
Trine är ett svenskt företag som förmedlar lån till företag i utvecklingsländer vars affärsidé är försäljning och installation av solceller. Förväntad avkastning är ofta 6-8% för ett lån. Räntan som företaget får betala på lånet är högre än så eftersom Trine som förmedlar förstås har ett visst påslag.

Det kan låta som ett dyrt lån men man får då komma ihåg att kapitalmarknaden i t ex Afrika inte fungerar som i Sverige där det är jämförelsevis enkelt att få lån och dessutom till nästan ingen ränta alls. I Afrika är det dels svårt att få lån och får man det kan räntan mycket väl vara 20%. Ett lån via Trine är alltså en bra deal för företagen.

Användningsområdet för solcellerna är också annorlunda mot i Sverige. I Sverige används det ofta som komplement medans det i Trines fall kan innebära att man för första gången får tillgång till elektricitet eller mer troligt så ersätter det fotogen. Fotogen är dyrt, dåligt för miljön (CO2) och hälsofarligt (jämförbart med rökning).

Att investera i Trine går alltså att motivera på andra sätt än de rent ekonomiska. Själv ser jag det som ett mellanting mellan välgörenhet och investering och bryr mig alltså inte så mycket om något lån inte skulle bli helt återbetalt.

Det har dock inte inträffat än och default rate är låga 1,3% för lånen i skrivande stund.

För att sprida riskerna bör man sprida ut investeringarna och sätta mindre summor i många olika lån till olika företag. En nackdel är att det tar ganska lång tid att bygga en "lånportfölj", jag har investerat i Trine ett år nu och kommit upp i 19 olika lån till 10 olika företag.

Namnet Trine kommer förövrigt från att Trine = tre. Tre som i "triple impact investing", dvs en investering ska inte bara ge "profit" utan det ska vara tre "p" - People, Planet, Profit.

Vill du själv testa att investera i Trine kan du använda följande länk så får både du och jag 10 euro att investera för. Minsta investering är 25 euro.

Lendify
Lendify är ett svenskt företag som erbjuder lån till privatpersoner. Förväntad avkastning uppges till cirka 6%. Lendify och liknande företag hävdar att deras genomsnittslåntagare har en ordnad ekonomi - runt 40 år, tjänar 30 000 kronor i månaden, många äger sitt boende osv. Det spelar dock inte så stor roll, för koll på sin ekonomi har de uppenbarligen inte. Annars skulle de ju inte behöva ta dyra lån via Lendify.

Kreditförlusterna uppges dock ligga mellan 1-2%. En fördel är också att man vid en investering på minst 10 000 kronor kan välja autoinvest och på så sätt få spridning mellan 40 olika lån.

Sammanfattning
Att jag har valt Trine beror delvis på andra faktorer än de rent ekonomiska, avkastningen blir alltså inte så viktig för mig.

Lendify tycker jag har lite för låg avkastning för att vara intressant. 6% innebär drygt 4% efter skatt. Som jag har förstått det har avkastningen också sjunkit något under 6% de senaste åren så man kan kanske snarare räkna med 3,5%. Minus eventuella kreditförluster.

Som alternativ tycker jag högräntefonder och preffar eller D-aktier ser mer intressant ut. Två populära högräntefonder är IKC avkastningsfond och Spiltan Högräntefond. Svårt att hitta köpvärda preffar just nu men t ex Volati Pref tycker jag ser ok ut.




1 kommentar:

  1. ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΙΑ ΣΑΣ
    (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
    χρειάζεστε δάνειο; Ποιες είναι οι οικονομικές σας ανάγκες; Εκδίδουμε δάνεια από τουλάχιστον 1000 ευρώ έως 100.000.000,00 ευρώ κατ 'ανώτατο όριο με ευχάριστη διάρκεια που κυμαίνεται από 1 έως 50 έτη με πολύ μειωμένο επιτόκιο 2%. Χρειάζεστε επιχειρηματικό δάνειο; Χρειάζεστε προσωπικό δάνειο; Θέλετε να αγοράσετε αυτοκίνητο; Θέλετε να αναχρηματοδοτήσετε; Χρειάζεστε στεγαστικό δάνειο; Χρειάζεστε τεράστιο κεφάλαιο για να ξεκινήσετε την επιχειρηματική σας πρόταση ή επέκταση; Έχετε χάσει την ελπίδα και πιστεύετε ότι δεν υπάρχει διέξοδος και τα οικονομικά σας βάρη παραμένουν; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για πιθανή επιχειρηματική συνεργασία Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Έχουμε ένα δάνειο για εσάς ..//.

    SvaraRadera