lördag 5 oktober 2019

Dåliga nyheter är bra nyheter?Svag makrodata har på senare tid fått börsen att stiga istället för att sjunka vilket man kan tycka vore den naturliga reaktionen, hur går det ihop? I videon ovan ger Mikael Syding sin förklaring på ett förträffligt sätt. Syding driver tillsammans med Anna Svahn podden Outsiders vilken också rekommenderas.

För att försöka sammanfatta så leder dålig makrodata till ökade stimulanser från centralbankerna vilket i sin tur ger en positiv utveckling på världens börser, åtminstone på kort sikt. Det här kan förstås inte pågå i all evighet men om det tar veckor, månader eller år innan centralbankerna ger upp är omöjligt att säga.

USA:s styrränta ligger för närvarande i intervallet 1,75-2%. Att komma ner till 0 eller negativ ränta bör alltså ta ett tag och det bör innebära att man har relativt god tid på sig att se över sin strategi om man sitter med 100% aktier.

Steg 1 är att sprida aktieinnehaven mellan olika marknader och steg 2 att ta in fler tillgångsslag så som räntefonder/obligationer eller kanske framförallt guld.

Handlar man på Nordnet kan man köpa ETF:erna ETFS Physical Gold eller ETFS Physical Swiss Gold för att få direktexponering mot guldpriset.

På Avanza är fonden Pacific Precious trots höjd avgift och ny förvaltare fortfarande det bästa alternativet. Den tidigare förvaltaren Eric Strand lanserar inom kort en fond med silverbolag men guldfonden ser dessvärre ut att dröja till 2021.

I ett "normalt" sparande tror jag en andel på 5-10% guld kan vara lagom. För närvarande ligger jag på runt 6% och kan tänka mig öka några procent till. Har man väldigt mycket kapital och/eller tror på en krasch som får den 1929 att blekna i jämförelse kan man förstås har mer😀.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar