måndag 19 augusti 2019

Pacific Precious revisited

Utveckling för Pacific Precious


Ni kommer väl ihåg Pacific Precious-gate?  I korta drag bestämde sig Pacific Fonder för att dubbla avgiften på ädelmetallfonden Pacific Precious vilket fick förvaltaren Eric Strand att hastigt och lustigt lämna bolaget. Enligt Strand beror det på den höjda avgiften, enligt bolaget på hur fonden hade presterat.

Många (inklusive jag själv) valde att tro på Erics version och sålde fonden och började köpa ETF:er på Nordnet istället med underliggande fysiskt guld.

Nu när det har gått drygt 2 månader och guldpriset tagit fart ordentligt kan det kanske vara intressant att se hur det har gått för fonden.

Ägare
Till att börja med verkar antalet ägare ha stabiliserat sig runt 7700 stycken på Avanza, runt 1000 personer sålde alltså fonden efter höjningen av avgiften.

Utveckling
Utvecklingen av fonden är ungefär som för t ex ETFS Physical Gold sedan början på Juni, dvs cirka +15%. Trots ny förvaltare och höjd avgift så kan man konstatera att de som inte sålde fonden inte har gjort någon dålig affär.

Nu har förvisso guldpriset som sagt stigit väldigt mycket under perioden så förvaltaren kunde väl knappast ha önskat sig bättre timing. Tittar man på de största innehaven i fonden just nu får jag också uppfattningen att det till stor del handlar om värdepapper med underliggande fysiskt guld och silver.


Förändringar i fonden
Enligt Pacific Fonder har man nu även tagit in platina och palladium i fonden. Tänkt fördelning ser ut så här:


Fördelningen kan variera +-50% vilket innebär att t ex guld kan variera mellan 19,5% och 58,5%.

Sammanfattning
Med tanke på guldprisets utveckling den senaste tiden så har fonden presterat ungefär som förväntat. Drygt 2 månader är alldeles för kort tid för att kunna utvärdera den nya inriktningen men än så länge ser det lovande ut. Man skulle vilja se hur den beter sig under en tids nedgång för guldpriset också.

För den som enbart vill ha guld är ETF:erna VZLD och GZUR förstås bättre då man får max 58,5% exponering mot just guld i fonden (+25% i ädelmetallbolag förvisso).

Att man får exponering mot lite andra ädelmetaller samt ädelmetallbolag också kan man förstås även se som en fördel.

Det stora minuset är förstås avgiften på 1%. Under (mycket) långa tidsperioder bör guldpriset stiga ungefär i takt med inflationen och då riskerar avgiften att äta upp mycket av avkastningen. De senaste månaderna har det inte varit så och mycket talar för goda tider för guld de kommande åren så just nu kanske man kan leva med det. Särskilt om man bara har konto på Avanza.

Trodde inte jag skulle säga det här men det är ju nästan så att man blir sugen på att ta in fonden igen😀. Om inte annat för att kunna jämföra mot kommande fonder från AuAg Fonder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar