onsdag 21 augusti 2019

Läge för långa räntefonder?



Låga räntor ser det ut som vi får leva med flera år framöver. Trump gör sitt bästa för att förmå FED att sänka räntan ytterligare, minst 100 punkter (dvs 1%) twittrades det ut häromdagen.

I Sverige har vi som bekant minusränta och i Danmark har man gått ännu längre där Jyske Bank snart kommer införa minusränta på sparkonton för de med över 7,5 miljoner. Tur(?) då att man i Danmark även kan ta ett 20-årigt lån till 0 procents ränta.

Globalt ökar också andelen obligationer som handlas till negativ(!) ränta i rasande takt.

Om vi bortser från att det här aldrig kommer hålla i längden så bör det betyda goda tider för långa räntefonder. Med lång menas i det här fallet en löptid/duration på över 5 eller gärna över 10 år.

När räntan sjunker ökar nämligen värdet på långa räntefonder. Att förklara varför det är så är inte helt enkelt men jag ska göra ett försök.

Om du köper en skuldsedel som ger dig 3% i avkastning på 10 år och räntan sedan sjunker till 2% ökar efterfrågan på din skuldsedel. Eftersom räntan nu är 2% och din skuldsedel ger 3% är marknaden villig att betala ränteskillnad * duration dvs 10% mer än tidigare.

Nåt sånt. Och samma sak åt andra hållet förstås, höjs räntan med 1% bör en räntefond med en löptid på 10 år tappa 10% i värde.

För den som vill fördjupa sig i detta rekommenderas artikeln/avsnittet på RikaTillsammans.

Hur som helst, sjunkande räntor är bra för långa räntefonder.

En av de mer populära är AMF Räntefond Lång som har ökat + 3,5% i år. Löptiden är cirka 7 år och placeringarna görs i svenska räntepapper.

Den svenska långa räntefond som har gått allra bäst i år Nordea Obligationsfond icke-utd som har ökat hela +6%.

Det har länge varit svårt att hitta någon fond med riktigt lång löptid men sedan slutet av Juni finns fonden med det smidiga namnet Nordea 1 - Long Duration US Bd BP SEK på Avanza. Fonden investerar huvudsakligen i amerikanska statspapper med löptider på 10-30 år.

Sedan starten i Juni är fonden upp närmare +15%. En viss del (cirka 4%) utgörs av dollarns ställning mot kronan men mestadels är sjunkande räntor och lång löptid förklaringen.

Nu vet jag inte vad det är för genomsnittlig löptid i fonden, men säg att det är 15 år. Då kommer fonden stiga 15% till om räntan sjunker 1%. Och tvärtom förstås om räntan mot förmodan skulle höjas.

Den långa löptiden görs förstås att risken blir ganska hög i fonden, den anges till 5/7 att jämföra med t ex AMF Räntefond Lång som har 2/7. Förutom den långa löptiden har vi också valutarisken, skulle kronan stärkas 10% mot dollarn bör fonden sjunka 10%. Kan också vara en fördel för den som tror på en ännu svagare krona.

Kronans ställning mot USD är historiskt svag och 1 USD handlas i skrivande stund för drygt 9,60 SEK. Det finns å andra sidan inte mycket som tyder på att den skulle stärkas i närtid.

Sammanfattningsvis ser den sistnämnda fonden mycket intressant ut för den som tror på ännu lägre räntor och ännu svagare krona de närmaste åren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar