tisdag 13 augusti 2019

Funderar på kryptovalutorJag har tidigare avfärdat kryptovalutor och Bitcoin och tyckt att det mest verkar handla om en spekulationsbubbla.

Nu har jag tänkt några varv till och kommit fram till att det faktiskt finns ganska mycket hos Bitcoin/kryptovalutor som passar väldigt väl in på min strategi. Och en sak som definitivt inte gör det.

Vad jag gillar med Bitcoin

 • Det är inte aktier (man får ett tillgångsslag till)
 • Kan fungera som skydd/hedge vid allmän börsnedgång
 • Det finns bara ett begränsat antal, till skillnad från fiatvalutor
Den mest uppenbara fördelen är kanske att det är ytterligare ett tillgångsslag att ha i portföljen, vid sidan av t ex aktier, räntor/obligationer, råvaror eller guld. Många tillgångsslag medför högre diversifiering och därmed lägre risk.

Efter Trumps senaste twittrande om handelskriget steg Bitcoin med cirka 20% på en vecka vilket många har tolkat som ett tecken på att investerare ser det som en säker hamn(!). Nu har förvisso Bitcoin backat en del de senaste dagarna och vi såg inte heller samma mönster under höstens stora nedgång.

Men med tilltagande minusräntor och QE så finns det mycket som talar för att det borde vara en säker hamn. Precis som med guld finns det nämligen bara ett begränsat antal Bitcoins, det kommer aldrig finnas mer än cirka 21 miljoner. Till skillnad från fiatvalutor där det alltid går att trycka mer pengar.

Vad jag ogillar med Bitcoin
 • Hög volatilitet
Bitcoin nådde nära 20 000 USD i December 2017, i början av 2019 var kursen drygt 3000 USD och i skrivande stund är den strax under 11 000 USD, det säger väl det mesta. Ska man ha Bitcoin som hedge bör det för de flesta alltså vara en mycket liten del av portföljen.

Handla Bitcoin
Det enklaste sättet att handla med Bitcoin verkar vara genom certifikat så som Bitcoin XBT på t ex Avanza. När man köper certifikat så äger man egentligen inte Bitcoin utan ett certifikat som utlovar att det följer prisutvecklingen på Bitcoin. 

Sammanfattning
I teorin borde Bitcoin fungera ganska bra som hedge men den extrema volatiliteten gör att det (än så länge?) inte alltid gör det.

Jag har ändå bestämt mig för att testa och köpt en mycket liten skvätt i Bitcoin XBT som bevakningsposition. Maximalt kan jag tänka mig 1 eller möjligen 2 procent av huvudportföljen i kryptovalutor, vilket blir 0,7-1,4% av totalt sparande.

Min kunskap om Bitcoin och andra kryptovalutor är också i princip obefintlig så jag kommer att läsa på en del innan det eventuellt blir några fler köp.


1 kommentar:

 1. Jag gjorde.mig en liten hacka på bitcoin under 2017 men har valt att avstå sen dess.
  Det kräver i princip daytradande och är i mitt tycke lite för stressande att hålla på med.

  Det sagt, vill man prova så ta en procent av portföljen och lär känna "monstret" lite.

  Jag kan rekommwndera att lyssna på Outsiders-podden med Anna Svahn och Micke Syding, intressant angående krypto och råvaror mm

  SvaraRadera