lördag 15 juni 2019

DNB Telecom



Jag missade en intressant fond när jag letade efter defensiva fonder som klarar av att stå emot en nedgång i det förra inlägget.

Fondbeskrivning från Avanza:

"DNB Telecom är en aktiefond som huvudsakligen placerar sina medel i globala operatör- och infrastrukturbolag inom tele- och datakommunikation. Fonden har god spridning mellan företag och länder. Målet är att uppnå en långsiktigt god värdetillväxt i fonden."

Ja det här är alltså en fond som uteslutande innehåller teleoperatörer. Teleoperatörer är tillsammans med läkemedel och dagligvaror en klassisk defensiv placering, ett mobilabonnemang behöver ju de flesta ha även i en lågkonjunktur.

Tittar vi på hur fonden presterade under nedgången hösten 2018 visar det sig också att den knappt påverkades av den globala nedgången och faktiskt klarade sig bättre än samtliga fonder i det förra inlägget.

DNB Telecom vs Länsförsäkringar Global Indexnära

Bland innehaven är T-mobile det största och utgör nästan 10% av fonden. Det finns en stor geografisk spridning och USA utgör "bara" 30% av fonden (i en globalfond brukar siffran vara 60%).

Innehav DNB Telecom
Avgiften är ganska hög, 1,62%.

Jag tycker detta ser intressant ut och kan tänka mig att ha några procent av fonden i portföljen för att sänka risken ytterligare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar