torsdag 13 juni 2019

Defensiva Fonder


Har tittat igenom Avanzas fondutbud för att försöka hitta lite mer defensiva fonder, exklusive räntefonder och hedgefonder.

Det finns över 1300 fonder på Avanza så det är inte helt enkelt... t ex läkemedelsfonder finns som en egen kategori så de är lätta att hitta men att hitta lämpliga aktiefonder bland de 700 som finns där är inte så lätt. Man får gå på namnet helt enkelt och verkar det intressant går det ganska snabbt att få en överblick över innehållet och kursutvecklingen.

För att se hur de har presterat under börsnedgång har jag helt enkelt jämfört med hur de har presterat under t ex 2018 (då index slutade på minus) jämfört med det svenska indexet SIX Portfolio Return Index och globalfonden Länsförsäkringar Global Indexnära.

De jag fick fram var följande (citerad text är från Avanzas fondbeskrivning):

Stewart Investors Wldwd Sustbl A Acc GBP
"Fonden kan investera både på utvecklade marknader och tillväxtmarknader och i företag med potential att dra nytta av, och bidra till, en hållbar utveckling i de länder där de verkar."

Består till cirka 60% av konsument och sjukvård.

LO Funds Golden Age USD PA
"Fonden investerar huvudsakligen i aktierelaterade värdepapper utfärdade av företag över hela världen som har fokus på den åldrande befolkningen över multipla sektorer."

Kul namn 😃. Mycket sjukvård och konsument.

PriorNilsson Smart Global
"Fonden investerar normalt i 80-120 stora och medelstora bolag som har en historik på minst 15 år av stigande utdelning per aktie. "

Mycket intressant. Kort historik dock.

SPP Aktiefond Stabil A
"SPP Aktiefond Stabil är en global aktiefond som i sina placeringar söker att ge mindre kurssvängningar än marknaden fonden investerar på. Fonden eftersträvar att ha en bra spridning mellan branscher/regioner. Fonden investerar i ca 80-150 bolag, som tillsammans förväntas ge en stabil riskjusterad avkastning."

Också mycket intressant. Liknande utveckling som i PriorNilsson Smart Global (eller något bättre tom) och lägre avgift (0,74%).

SEB Läkemedelsfond
"Fonden investerar globalt i aktier och aktierelaterade värdepapper i läkemedels- och bioteknikföretag samt medicinska service- eller teknikföretag och företag inom hälso- och sjukvårdsbranschen."

DNB Health Care
"DNB Health Care är en aktiefond som huvudsakligen placerar sina medel i farmaci-, läkemedels- och bioteknikbolag på de ledande europeiska, amerikanska och asiatiska marknaderna."

UB Infra A
"UB Infra är en aktiefond (UCITS) som placerar i aktier i börslistade infrastrukturbolag (t.ex. i el-, gas- och vattenbolag) i huvudsak i OECD-länderna. Fondens mål är att ge investerare möjlighet att placera likvitt och globalt i infrastrukturbolag för att bl.a. sprida risken förknippad med regionala konjunktursvängningar. Fonden strävar efter en jämnare avkastning än den allmänna kursutvecklingen på aktiemarknaden."

Slutsats
Ska man bara ha en av fonderna ser SPP Aktiefond Stabil ut som det bästa valet. Bra spridning mellan olika branscher och länder och dessutom ganska ok avgift på 0,74%.

Övriga fonder är mer nischade mot t ex läkemedel eller infrastruktur och har också ganska höga avgifter. Kan vara ett bra sätt att få mer exponering mot t ex läkemedel men bör inte uppta särskilt stor del av portföljen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar