onsdag 1 maj 2019

Saxxum Aktiv



Saxxum Aktiv från Aktie-Ansvar är en lite annorlunda fond. Den listas som mixfond/blandfond men när man börjar undersöka vad den innehåller påminner den faktiskt mer om en hedgefond.

En typisk blandfond brukar innehålla obligationer och aktier, t ex enligt fördelningen 50/50 eller 70/30. Detta tar man sen ut en oftast ganska hög avgift för (undantag finns, t ex Swedbank Robur Access Mix). I de fallen blir det samma sak som att köpa en ränte/obligationsfond och en aktiefond.

Saxxum Aktiv placerar förutom i aktier och obligationer även i råvaror/guld och i valutor. Fonden har blivit utsedd till bästa blandfonden 2019 av morningstar.

De 10 största innehaven:


För aktiedelen placerar man i breda ETF:er och för obligationsdelen företrädesvis i statsobligationer.  Ganska stor del placeras också i guld vilket är mycket ovanligt i en så här fond.

Risknivån är satt till 4 av 7 och eftersom den är aktivt förvaltad kan aktiedelen teoretiskt sätt variera mellan 0 och 100%. För närvarande har man en ganska pessimistisk marknadssyn vilket märks bland annat genom guldinnehavet.

Det mesta intressanta för den här typen av fond tycker jag är hur den står emot börsnedgångar och som synes på första bilden undvek man helt nedgången i höstas och tuffade på uppåt. För 2018 slutade fonden drygt +4% vilket är mycket bra då de flesta andra index ju slutade på minus.

I år har den förstås inte kunnat hänga med index utan är i skrivande stund upp +7,15% men det är ju inte heller tanken med denna typ av fond. Jag ser det som en intressant placering om man har en defensiv strategi (eller tror på en kommande krasch i närtid) och som ett alternativ till hedgefonder.

Jämfört med de hedgefonder jag har i portföljen är också 7,15% i år betydligt bättre, Pacific Multi-Asset (som till viss del liknar denna fond) är upp drygt +3% och övriga runt +1%.

Eftersom den är aktiv förvaltad är tyvärr avgiften ganska hög, 1,83%. Som vanligt får man då komma ihåg att all avkastning som redovisas är efter att avgiften har dragits, så i vissa fall kan en hög avgift vara motiverat.

Sammanfattning
+ Har presterat bra under dåliga börstider
+ Innehåller statsobligationer
+ Innehåller guld
+ Har presterat bättre än hedgefonder med liknande risk
- Hög avgift

Avgiften till trots så vill jag nog ha några procent av portföljen i den här fonden. Kommer troligen minska något i de hedgefonder som inte gått så bra (Atlant Opportunity och Atlant Multi-Strategy) och satsa på denna istället.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar