lördag 6 april 2019

Avstår Core Ny TeknikNystartade fonden Core Ny Teknik har sedan lanseringen för två månader sedan redan över 20 000 ägare på Avanza. Största anledningen lär vara att förvaltarna tidigare förvaltade den mycket framgångsrika fonden Swedbank Robur Ny Teknik.

Så här skriver de själva om fonden:

"Fonden investerar huvudsakligen i teknik, hälsa och digitala varumärken. Det är en fond för dig som tror på innovation, småbolag och Norden."

Som brukligt listas bara de 10 största innehaven, så vi får se cirka 40% av innehållet i fonden. Innehaven i fallande ordning:

THQ Nordic
Spel

Paradox Interactive
Spel

Tencent 
Kinas Google, typ

Evolution Gaming
Casinospel

Take 2 Interactive
Spel

Sobi
Hälsovård

Nemetscheck Group
Mjukvara för byggindustrin

Lime
Mjukvara, CRM-system

Vostok New Ventures
Investmentbolag med fokus på digitalisering

BioGaia
Hälsa, kosttillskott

De flesta av bolagen är såna jag typiskt undviker att investera i. Hög värderingen och risk (och potentiell avkastning också förstås).

Jag spelar en del så har hyfsad koll på branschen. Att veta vilka spelbolag som kommer överleva är dock inte lätt, det kan räcka med att några få titlar floppar för att det ska gå snabbt utför. Förutom Take 2 Interactive tycker jag inte övriga spelbolag har särskilt starka varumärken. Take 2 har då förstås också en värdering därefter. Jätteföretaget Tencent är också intressant, men högt värderat.

Bolagen inom digitalisering känns smala, minst sagt. Det är väl poängen också men det ökar risken.

Bolagen inom hälsa är väl det som känns mest intressant, men även här är det höga värderingar.

Att det är precis såna bolag jag inte brukar investera i kan man ju i och för sig använda som argument för att jag borde köpa fonden, för diversifieringens skull.

Utvecklingen för förvaltarnas tidigare fond har varit fantastisk, +1000% senaste 10 åren! Även Core Ny Teknik har börjat bra, +10% på två månader vilket är bättre än t ex SIXRX eller världsindex under samma period.

Men eftersom risken är hög kommer det kännas desto mer ner det går ner, under höstens turbulens var t ex den tidigare fonden ner -25%.

I sådana lägen gäller det att verkligen tro på innehaven och förvaltarna på lång sikt för att inte sälja i panik. Det vet jag inte om jag gör, så jag avstår tills vidare.2 kommentarer:

  1. Jag håller absolut inte med dig i din syn på många av bolagen ovan. Spelsektorn är idag, om du ser till de stora, inte alls en särdeles riskfylld sektor. Inte om du ser till bolagen med trogna kunder och många ip i en välskött portfölj. Flertalet är dessutom starka finansiellt sett och de har brutalt bra vinstmarginaler.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Ja det är säkert många som inte håller med :). Det beror på vad man jämför med, för mig räcker det med att värderingen är hög för att det ska bli för hög risk för mitt sätt att investera på.

    SvaraRadera