lördag 22 april 2023

Köpt och sålt

 


Tanken med portföljen utdelningsfonden var från början att den bara skulle innehålla utdelande bolag men med tiden har det smugit sig in ett antal som saknar utdelning. Dessa har i de flesta fall köpts när kursen har gått ner omotiverat(?) mycket i spekulation om att de snart ska återhämta sig. Det har fungerat i några fall men oftast inte.

Sålt

För att realisera vinsten (eller förlusten...) måste man ju till skillnad från utdelande bolag förr eller senare sälja dessa så jag har nu städat upp lite i portföljen och sålt av de flesta av bolagen som inte delar ut.

Sålt, med kursutveckling sedan köp inom parentes:

Alibaba (+3,36%)
Alphabet (+2,17%)
Amazon (+ 0.07%)
Danske Bank (+34,12%)
Kinnevik (+0,59%)
Meta Platforms (+29,18%)
Netflix (+90,81%)
Tesla (+48,84%)
Walt disney (-15,53%)

Det är väl egentligen bara i Netflix och Tesla som jag hade ganska mycket tur med tajmingen, i övriga fall blev det en ganska medioker utveckling och det fanns bättre tillfällen att både köpa och sälja.

Efter detta finns det fortfarande några innehav kvar i portföljen som inte delar ut i år (enligt Avanza):

Björn Borg
Byggmax Group
Castellum
Electrolux B
METRO AG
Volvo Car B

Alla utom Volvo Car har dock delat ut tidigare så de får ett år till på sig att återinföra utdelningar innan de också ryker från portföljen.

Köpt

Pengarna från försäljningen har använts till att fylla på i befintliga innehav samt i ett antal nya:

Bank of America Corp
Texas Instruments Inc
Medtronic PLC
Stanley Black & Decker Inc
Volkswagen Pref AG

Dessa köptes som vanligt in utan någon särskild analys utöver att utdelningshistoriken ser bra ut. Volkswagen Pref ger en utdelning på cirka 7% medans de andra ligger runt mer modesta 3-4%.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar