lördag 3 december 2022

Sparkontots återkomst

 


Snabbt stigande räntor slår hårt mot framförallt alla med bolån men det är faktiskt inte bara negativt. Även räntorna på sparkonton har höjts i snabb takt, åtminstone hos nischbankerna.

För bara fyra månader sedan var den högsta räntan som erbjöds 1,15%. I skrivande stund erbjuder Qliro 2,55% ränta med fria uttag och insättningsgaranti. Och högre lär det väl bli, konsensus just nu verkar vara att det blir minst en höjning till av styrräntan till 2,75% i februari vilket också brukar påverka sparräntorna. 

Troligen kan man få en ränta på sparkontot på 3% nästa år, vilket dessvärre bara blir 2,1% efter skatt.

Från och med den 1 januari 2023 får man faktiskt också ränta på eventuella likvider man har på sitt ISK eller KF hos Avanza. För de flesta av oss är det dock bara 0,25% i dagsläget. De som är Pro-kunder respektive Private Banking ser dock ut att få 1,93% respektive 1% i ränta.

Pro-kund blir man kort sagt genom att göra väldigt många affärer och därmed också betala mycket i courtage varje månad. Private Banking genom att ha minst 3 miljoner hos Avanza. Det blir som man brukar säga lättare att tjäna pengar när man redan har mycket pengar.

För egen del kommer jag få 0,25% men har numera ändå i princip inga likvider liggande i portföljerna.

Sparkonto börjar däremot se mer och mer intressant ut av lite olika anledningar, i fallande ordning:

* Jag börjar tycka att jag har tillräckligt investerat på börsen

* Mätt i kronor är portföljerna på All Time High. I procent är utvecklingen i år dock i princip +-0%. 

* Det går numera att få ränta på sparkontot

* ISK-skatten höjs kraftigt i år 

Eller tl;dr: Jag gillar nog inte risk egentligen.

Som sparkonto använder jag Lunar som nyligen höjde sparräntan till 2,25%. Fungerar väldigt smidigt med insättningar via Swish och räntan betalas ut månadsvis. Jag har gjort ett uttag en gång och även det gick smidigt, pengarna fanns på kontot dagen efter.

I dagsläget ligger cirka 14% av totalt sparande hos Lunar och jag funderar nu på att på sikt höja det till cirka 20%.

1 kommentar:

 1. Hej!
  Ja det är ju kul att kunna få en liten slant på sparkontot också. Just Lunar har väl gått ut med att deras ränta ska ligga bland de högre, jämt. Kanske inte högst men iaf i topp.

  Det jag dock inte gillade med Lunar var att Swedbank(min bank) tar en avgift på 1,5 kr på uttagen från Lunar till Swedbank (eftersom det är en utländsk bank). Plus att det var drygt att man är tvungen att skicka en bild och berätta varför man tar ut pengarna.

  Mvh PB?
  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera