lördag 9 juli 2022

Läge för hedgefonder?

 


Vem skulle inte vilja ha en fond som aldrig har några år med negativ avkastning, särskilt i år? Det är vad många så kallade hedgefonder lovar.

Är man riskavert är det en väldigt lockande typ av investering och jag har själv ägt hedgefonder till och från men gör det inte för tillfället. 

Nordnets Frida Bratt har gjort en genomgång av de 54 hedgefonder som finns på Nordnets platform. Det är ju år som dessa som hedgefonderna ska visa att de håller vad de lovar och går bättre än index, och helst ger positiv avkastning.

Om de har gjort det eller inte finns det inget enkelt svar på. Å ena sidan är genomsnittet för de 54 fonderna -2%, betydligt bättre än index. Å andra sidan har hela 37 av 54 gett negativ avkastning och den mest ägda fonden (PriorNilsson Idea) hade backat med -18% när artikeln publicerades. Det hade i det fallet alltså varit betydligt bättre att investera i en global indexfond istället.

Fonden som gått bäst i år är Elementa med +28%. Jag sneglade faktiskt på just den fonden och Alcur i höstas men tyvärr blev det ingen investering då.

Den gamla sanningen att hedgefonder presterar ganska dåligt som grupp men att det finns undantag som faktiskt levererar verkar således gälla fortfarande.

Frida Bratts tips för att välja rätt hedgefond är "läsa på" så man förstår vad strategin innebär. En fin tanke men jag skulle säga att det är svårt eller omöjligt för de allra flesta. Nedan klipper jag in delar av beskrivningen från fondfaktabladet för fond A och B:

A:

"Förvaltningen styrs inte av ett jämförelseindex eller en förutbestämd nivå för standardavvikelsen. Standardavvikelsen, mätt månatligen, skall i normalläget vara lägre än ett brett nordiskt aktieindex. Förvaltningen är analysdriven och med Norden som huvudmarknad. Fonden inriktar sig på små och medelstora bolag både för investeringar och blankningar. Fonden kan investera såväl i aktier som i företagsobligationer. Fonden är en specialfond enligt lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder. Fondens medel får placeras i överlåtbara värdepapper, penningmarknadsinstrument, derivatinstrument, fondandelar (inklusive börshandlade fonder, så kallade ETF:er) och på konto hos kreditinstitut."

B:

"Fonden är en aktivt förvaltad specialfond med lång/kort strategi vilket innebär köp av aktier i kombination med blankning dvs. försäljning av inlånade aktier. En specialfond får koncentrera innehaven till ett mindre antal företag. Fonden placerar i aktier över hela världen men tyngdpunkten ligger oftast i Sverige och till övervägande del inom de nordiska länderna. Fonden får använda sig av derivatinstrument inklusive OTCderivat. Fondens handel med derivatinstrument sker både för att effektivisera förvaltningen och skydda tillgångarna men är också en del av placeringsinriktningen för att skapa avkastning.

Fonden får även placera högst tjugo procent av dess värde i andra fonder eller fondföretag. Fonden får i syfte att effektivisera hanteringen av likvida medel placera medel i ränterelaterade överlåtbara värdepapper och penningmarknadsinstrument samt medel på konto i kreditinstitut."

Fond A är alltså Elementa som gått +28% och fond B PriorNilsson Idea som gått -18%. Kunde man förutsäga det utifrån strategin? Och ännu viktigare, kan man förutsäga hur det kommer gå nästa år?

Att lyfta ut några meningar från fondfaktabladet är givetvis en förenkling men poängen går förhoppningsvis fram ändå - det är svårt att pricka rätt hedgefond.

Skulle man ändå försöka sig på detta är kanske snarare en korg av fonder att rekommendera, låt säga 10-20 stycken.

Men då är det troligen enklare att skapa sin egen "hedge" genom att blanda in olika tillgångsslag i sin egen portfölj förutom aktier, så som guld och råvaror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar