Även om det känns som det mesta har gått ner i år finns det faktiskt fonder som har gått upp också. Bland de fonder som gått allra bäst hör t ex BGF World Energy A2 (+33% i år) men det är ju en väldigt nischad fond med stor exponering mot olja och kanske inget man vill äga på längre sikt.
Mer intressant då att titta på fonder man kan äga på lång sikt, nämligen globalfonder, och vilka som har presterat bäst där. Två fonder som sticker ut här med förhållandevis låga avgifter och positiv avkastning i år är Storebrand Global Low Volatility A SEK (tidigare SPP Aktiefond Stabil) och Handelsbanken Gl Hi Div Lo Vol Cr A1 SEK (ja, den heter så).
Den förstnämnda har en avgift på 0,73% vilket är lågt för en aktivt förvaltad fond och har avkastat +5,47% i år. Delar av beskrivningen från Avanza lyder:
"En global aktiefond som i sina placeringar söker att ge mindre kurssvängningar än marknaden fonden investerar på. Fonden eftersträvar att ha en bra spridning mellan branscher/regioner. Fonden investerar i ca 80-150 bolag, som tillsammans förväntas ge en stabil riskjusterad avkastning. För att välja ut de mest attraktiva företagen används en kvantitativ modell."
Sedan finns som vanligt också ett långt avsnitt om hållbarhet och att man väljer bort bolag inom, tobak, fossila bränslen osv.
Handelsbankens fond är faktiskt en indexfond som följer Solactive ISS ESG Global High Dividend Low Volatility Index. För att vara en indexfond är avgiften på 0,71% ganska hög. Avkastningen har varit +2,82% hittills i år. Beskrivning från Avanza:
"Fonden är en indexfond vars mål är att följa utvecklingen av indexet Solactive ISS ESG Global High Dividend Low Volatility Index, med syfte att över tiden ge en avkastning som så nära som möjligt överensstämmer med indexets avkastning. Solactive ISS ESG Global High Dividend Low Volatility Index syftar till att återspegla utvecklingen av en korg med högutdelande och lågvolatila bolag på aktiemarknaderna globalt vilka uppfyller index hållbarhetskrav."
Även här tar man alltså hänsyn till hållbarhet. Innehaven är cirka 250 till antalet och listas t ex
här.
Riskspridning verkar man alltså få så det räcker med båda fonderna även om antalet innehav är betydligt lägre än breda globalfonders 1700-2000. Tittar man på lite längre sikt (3-5 år) så har båda fonderna också underpresterat mot en "vanlig" globalfond så som Länsförsäkringar Global Indexnära.
Sparar man på längre sikt är det därför kanske inte att rekommendera att lägga alla sina pengar i någon av fonderna men möjligen en del av portföljen om man av någon anledning vill ta lite lägre risk men ändå få exponering mot aktier.
För egen del passar båda fonderna ganska bra in i portföljen utdelningsfonden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar