lördag 23 juli 2022

En sönderdiversifierad portfölj



Multi Asset-portföljen består i dagsläget förutom av aktier även av guld, silver, övriga råvaror och bitcoin. Jag har medvetet valt bort räntor för tillfället då jag upplever det svårt att välja rätt räntefonder. T ex har Lysas breda portfölj med räntor backat över -7% i år så även professionella aktörer verkar ha problem.

Vad man skulle ha haft i år är väl en korträntefond i USD så som SEB Korträntefond C USD (+11% i år) men det är ju i så fall mest en spekulation i valuta. Vilket väl i och för sig inte heller behöver vara fel i en diversifierad portfölj. 

Istället för räntor har jag börjat snegla på två andra tillgångsslag med låg korrelation till aktiemarknaden.   

Skog

Ett sätt är förstås att köpa aktier i skogsbolagen så som Holmen och Stora Enso men det finns också sätt att få en mer "ren" exponering mot skog.

Ett sådant är Skogsfond Baltikum som beskrivs så här på hemsidan: 

"Skogsfond Baltikum AB (publ) är en alternativ investeringsfond som äger skogsfastigheter i Baltikum där förvärvspriserna är väsentligt lägre än i Sverige. Genom konsolidering och tillväxtfrämjande åtgärder skapar Skogsfond Baltikum aktieägarvärde och klimatnytta. Målet är att leverera en genomsnittlig årlig avkastning på 7 – 9 procent genom att förvärva, utveckla och i slutändan avyttra en konsoliderad skogsportfölj cirka år 2026. Bolagets A-aktie är upptagen för handel på reglerad marknad, NGM Nordic AIF Sweden, sedan 2019."

Finns att köpa på t ex Avanza med ett aktiepris runt tusenlappen. Utvecklingen har varit väldigt jämn/tråkig de senaste åren, +3% i år och +10% den senaste tre åren vilket inte är så illa i dagens börsklimat men ändå långt ifrån målet om 7-9% per år. Dock väntas förstås det mesta av avkastningen komma år 2026 när skogen avyttras.

Funderar på att omfördela några procent från aktier till den här fonden i Multi Asset-portföljen.

Volatilitet

Man kan investera i det mesta och något av det mer obskyra är väl ändå att investera i volatilitet, t ex genom fonden Amundi Fds Volatil Wld A USD C som beskrivs så här på Avanza:

"Fonden investerar i aktier index-relaterade finansiella derivatinstrument för att dra fördelar av nivåerna av när värdena går upp och ner över tiden ( "volatilitet") på aktiemarknaderna. Investeringarna är geografiskt fokuserade på euroområdet (dvs. länder som helt integrerat euron som sin nationella valuta). Förutom derivatinstrumenten, är nettotillgångarna i huvudsak placerade i penningmarknadsinstrument. Investeringsportföljen är konstruerade så att den inte har mer än 5 % chans att minska i värde med mer än 35 % under ett år."

Eller enklare förklarat är tanken att fonden ska gå upp när det är oroligt på marknaden (stora svängningar, dvs hög volatilitet) vilket också verkar ha fungerat historiskt, +19% i år och under Coronakraschen när börsen gick ner -30% gick fonden åt andra hållet.

Fonden har i princip negativ korrelation med aktiemarknaden och kan se lockande ut att plocka in i en defensiv portfölj. Förutom att avgiften är ganska hög (1,77%) är väl den uppenbara nackdelen att det kan vara svårt att förstå vad det är man faktiskt köper. Jag är sugen på att lägga några procent av Multi Asset-portföljen även i denna fond men UA:s första gyllene regel gör sig påmind i bakhuvudet - "förstå vad du köper"...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar