Bloggen börjar närma sig 400 inlägg men jag vet inte om jag har skrivit någon gång tidigare om hur man faktiskt kommer igång med sitt investerande, vad en fond är osv.
Sparhorisont
Det viktigaste innan man börjar investera på börsen är kanske att förstå tidsaspekten. Man brukar säga att pengar man kan komma att behöva inom 5 år ska man inte ha på börsen. 10 år är ännu bättre.
Anledningen är helt enkelt att börsen rör sig väldigt mycket upp och ner enskilda år men har historiskt alltid stigit bara man tittar på tillräckligt långa tidsperioder. På 5 eller 10 års sikt är sannolikheten mycket hög att få tillbaka ett högre belopp än man har investerat. Som synes på bilden ovan har det stämt de senaste 70 åren eller så.
Varför ska man spara?
Innan man ger sig på att spara på börsen behöver man ha en buffert på plats på ett vanligt sparkonto. Storleken på bufferten kan vara allt från kanske 1-2 (singel i hyresrätt utan bil) till 6-12 månadslöner (familj i villa, 2 bilar, sommarstuga...).
Sparandet på börsen är mer långsiktigt och syftet kan t ex vara att kunna sluta jobba tidigare än normal pensionsålder eller att få ut lika mycket i pension som i lön. För den som är (relativt) ung idag är normal pensionsålder troligen närmare 75 än 65 så det här borde vara intressant för de flesta.
Hur mycket ska man spara?
En vanlig tumregel är 10% av nettoinkomsten varje månad. 20% eller mer är förstås ännu bättre om man har möjligheten.
Hur mycket pengar blir det?
Man brukar räkna med att börsen ger cirka 8% i snitt årligen. Vissa år kan det vara +40% och andra -30% men det historiska snittet är cirka 8% per år.
10% av svensk medianinkomst är cirka 2500 kronor och 20% 5000 kronor. Sparar man denna summa varje månad blir resultatet följande:
10 år, 2500/månad: 450 000
10 år, 5000/månad: 900 000
20 år, 2500/månad: 1,4 miljoner
20 år, 5000/månad: 2,8 miljoner
30 år, 2500/månad: 3,5 miljoner
30 år, 5000/månad: 7 miljoner
40 år, 2500/månad: 8 miljoner
40 år, 5000/månad: 16 miljoner
Vad är en aktie?
En andel i ett företag. I Apple finns det t ex 16 185 181 000 utgivna aktier. Köper du en aktie kan man därmed säga att du har köpt en mikroskopisk del av Apple och får del av framtida vinster (och förluster).
Hur sätts priset på aktier?
Aktiestinsen sa det bäst - "börsen är inte krångligare än en vanlig bonnauktion". Det vill säga det pågår egentligen en ständig budgivning för att bestämma det "rätta" priset på en aktie. När företag går bra vill många köpa och priset stiger, när företaget går dåligt vill många sälja och priset sjunker.
Vad är en aktiefond?
En samling aktier. Fonden kan vara antingen aktivt eller passivt förvaltad (vanligen en indexfond).
Är den aktivt förvaltad är det en eller flera förvaltare som försöker välja ut de bästa aktierna inom ett visst område och fonden har då också en betydligt högre avgift än en passivt förvaltad fond.
Det har visat sig vara ganska svårt att generera en högre avkastning än index över tid och om man nu hittar en förvaltare som har gjort det hittills, hur vet man att denne kommer göra det i framtiden? För att göra det enkelt för sig brukar därför en passivt förvaltad indexfond med låga avgifter rekommenderas, se nedan.
Vad är en indexfond?
En passivt förvaltad fond som består av de aktier som ingår i ett visst index.
Vi kan ta Sverigefonden PLUS Allabolag Sverige Index som exempel.
Som namnet antyder innehåller den i princip alla aktier på den svenska börsen, eller rättare sagt de aktier som man har bestämt ingår i indexet "Nasdaq OMX Stockholm All-Share Gross Index" vilket är cirka 330 stycken.
I skrivande stund är de tre största innehaven Atlas Copco, Investor och Hexagon. Detta beror till skillnad från en aktivt förvaltad fond inte på att förvaltaren tror att dessa bolag kommer gå bättre än andra i framtiden utan på att de är de största bolagen just nu helt enkelt. Är några andra bolag större om ett år kommer de få större vikt.
Den som tänker att detta borde man väl kunna göra själv med ett kalkylblad har helt rätt men det skulle ta ganska mycket tid att sälja och köpa 330 innehav manuellt och dessutom kosta väldigt mycket i courtage (avgift till nätmäklaren). Investerar man i fonden gör förvaltarna jobbet till en låg avgift om 0,22% vilket är ungefär vad man bör betala för en indexfond.
Ska man köpa aktier eller fonder?
Indexfonder är troligen det bästa valet för de flesta. Kräver ingen kunskap(!) och har gett fantastisk avkastning historiskt.
Hur köper man fonder (och aktier)?
Det finns ett antal olika nätmäklare där Avanza är störst. Tröskeln har sänkts betydligt de senaste åren och det går snabbt att registrera sig och bokstavligt talat tycka på köpknappen för lämplig fond. Insättningar går idag också väldigt smidigt med t ex Swish.
Avslutning, en enkel portfölj för månadssparande
Vilka indexfonder ska man ha då? Enklast möjliga är faktiskt att bara välja en enda global indexfond, då får man aktier i cirka 1500-2000 av världens största bolag. Två populära alternativ är:
Länsförsäkringar Global Indexnära
SPP Aktiefond Global