lördag 14 maj 2022

Extrem rädsla på börsen just nu?

 


Enligt CNN:s Fear and Greed Index råder det extrem rädsla på börsen just nu. Det är en skala som går från 0 till 100 och där 0 innebär extrem rädsla och 100 extrem girighet. I skrivande stund visar indexet 12:



Man får ta detta med en nypa salt givetvis men det brukar ändå ge en hyfsad indikator på hur marknaden mår just nu. Under Coronakraschen för drygt 2 år sedan har jag för mig att det var nere på 0 t ex. 

Indexet består av ett antal olika delar och tittar bland annat på momentum (M/A 125), andel aktier som befinner sig på årshögsta respektive årslägsta, förhållandet mellan puts och calls (säljoption respektive köpoption), volatilitet och efterfrågan på obligationer. 

Tittar man på hur breda index har gått hittills i år verkar dock "extrem rädsla" vara något av en överdrift. Globala indexfonder var nere på cirka -10% under torsdagen vilket man brukar kalla för en "korrektion". Den blev dock kortvarig och efter gårdagens uppgång är det snarare cirka -8%.

Stockholmsbörsen var som mest nere på -26% i början av veckan men har nu återhämtat sig och stängde på  -21,74%. Fortfarande i björnmarknad men kanske ingen riktig krasch än så länge.

I Bitcoin kan man nog däremot tala om en krasch (igen), från nära 69 000 USD i november 2021 till i skrivande stund strax under 30 000 USD. Jag håller en mycket liten del Bitcoin och Ethereum i Multi Asset-portföljen och försöker sälja av lite när det priset rusar och köpa lite när det kraschar. Det har fungerat bra hittills och jag fyllde således på lite under veckan.

Även guld har tappat något senaste tiden och har nu fallit till cirka 1800 USD från toppnoteringen runt 2050 USD i mars. Även här ser det alltså ut som ett bra köptillfälle, fast det tycker jag i och för sig nästan alltid när det gäller guld 😉.

Köpläge i det mesta skulle man väl kunna sammanfatta läget som helt enkelt.

Jämfört med Coronakraschen är skillnaden för egen del också som natt och dag. Under Coronakraschen gick alla portföljer back cirka -30% på kort tid medans det för tillfället ser ut så här:

Lysa 90/10: -10,17%

Fondo: -9,36%

Multi Asset: -3,66%

Utdelningsfonden: -0,72%

Lite förvånande att portföljen med 100% aktier är den som har gått bäst kanske. Den innehåller dock nästa bara "tråkiga" bolag (aka värdebolag) med hög och/eller stigande utdelning vilka har klarat sig betydligt bättre än tillväxtbolag i år. Valutaeffekter (framförallt USD) gör nog också sitt till.   

På Lysa har jag äntligen ändrat fördelningen mellan aktier och räntor från 80/20 till 90/10. Räntedelen är -6% i år så den känns fortfarande inte så meningsfull att ha kvar. 

Jag har också svårt att se hur utvecklingen skulle kunna vändas. En möjligen förenklad tumregel är att när räntan höjs så tappar en räntefond motsvarande värde, gånger fondens duration. En genomsnittlig duration på 4 år och en höjning av räntan på 0,25% ska alltså i teorin påverka fonden med -1%. Och tvärtom vid sjunkande räntor. Och vi vet alla vad som ser ut att hända med räntan kommande år...

Att ställa om till 100/0 på Lysa är ju en idé men då försvinner också lite av vitsen med att ha en fondrobot eftersom den automatiska ombalanseringen försvinner. Lutar mer åt att flytta över det till Multi Asset-portföljen i så fall, men då med en aktieandel om 70-80% istället för dagens 55%.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar