lördag 18 december 2021

Om svårigheten att förutsäga framtiden

 


För snart ett år sedan skrev jag om vilka sektorer som många förutspådde skulle gå bra under 2021.

Nu när 2021 börjar närma sig sitt slut kan det kanske vara intressant med en liten uppföljning över hur det gått. Fonderna nedan är de jag gav som exempel i det tidigare inlägget och avkastningen är hittills i år.

Som jämförelse är en global indexfond så som SPP Aktiefond Global +28% för året.

Asien och tillväxtmarknader

Swedbank Robur Access Asien (+4,82%) 
Swedbank Robur Asienfond (+6,14%)
Nordea Asian Stars (+0,86%)

Asien startade året starkt men har sett till helåret haft en riktigt dålig utveckling. Värt att notera att den dyraste aktivt förvaltade fonden Nordea Asian Stars är den som har gått sämst.

Bra råd? Nej. 

Miljö och hållbarhet

Save Earth Fund (+35,62%)
Proethos Fond  (-6,92%)
Handelsbanken Hållbar Energi (+6,64%)

Lite svårare att säga något generellt om utfallet här. Save Earth Fund har ju gått riktigt bra och Proehtos Fond riktigt dåligt. Handelsbankens fond ganska dåligt jämfört med index. Ett tag hade jag för övrigt både Save Earth Fund och Proethos men sålde sen Save Earth Fund eftersom det kändes onödigt att ha två fonder inom samma sektor...

Bra råd? Nja.

Kryptovalutor

BITCOIN XBT  (+83,42%)
ETHEREUM XBT (+495,70%)

Jag fick dubbelkolla siffran för Ethereum några gånger, men det stämmer, en uppgång på nästan 500% i år och då har ändå kursen gått ner ganska kraftigt senaste tiden...

Bra råd? Ja!

Guld, Silver, råvaror

Xetra-Gold ETC (+4,56%)
WisdomTree Physical Silver ETC (-7,07%)
LyxorCommRefinitiv/CoreCommCRBExEnergyTRUCITSETFA (LCTR) (+31.50%)

Guld bör på lång sikt avkasta ungefär som inflationen så det ser inte så illa ut för i år, även om man förstås hade hoppats på en betydligt större uppgång. Silver har däremot inte varit någon vidare rolig investering i år. Över +30% för en bred råvaru-ETF får dock betraktas som lyckat.

Bra råd? Nja.

Sammanfattning

Bara ett riktigt bra tips av fyra alltså, din eller min gissning hade i det här fallet sannolikt varit minst lika bra som experternas.

Tittar man på vilka fonder som gått riktigt bra i år är det istället fastighetsfonder som dominerar, där IKC Fastighetsfond ligger i topp med en uppgång på över +70% i år. Det var det väl få som trodde för ett år sedan.

Många av de under förra året så populära teknikfonderna har också gått riktigt dåligt i år. TIN Ny Teknik gick t ex +70% under 2020, i år -0,68%.

Allt det här får mig att tänka på den historia aktieprofilen Kavastu brukar berätta om hur han tog fram sin egen strategi. Som jag minns det så hade han sparat flera års affärstidningar, nyhetsbrev osv från tiden några år före IT-kraschen i början av 00-talet.

När han i efterhand gick igenom vad "experterna" hade trott om framtiden kom han fram till en viktig slutsats - ingen vet mer än någon annan. De allra flesta hade haft fel helt enkelt.

Möjligen lite motsägelsefullt var Kavastus lösning att arbeta fram en egen strategi som ändå slår index. Enligt egen utsago fungerar det mycket bra och han skriver också böcker och leder kurser på ämnet. 

Min egen lösning är att röra mig mer och mer mot indexliknande portföljer.

1 kommentar: