lördag 9 oktober 2021

Pensionschocken

 


Hur mycket kan man egentligen räkna med att få i pension? Jag började fundera på detta (igen) efter att ha läst ett inlägg på ett forum där någon oroade sig för att minPension.se visade 14 000 kronor (före skatt) i pension vid 65 års ålder trots att personen hade en ganska bra lön på cirka 36 000 kronor.

Förklaringen verkade i det här fallet vara att personen hade studerat väldigt länge och etablerat sig  ganska sent på arbetsmarknaden.

Hur mycket man kan räkna med i pension finns det lite olika tumregler för, mest optimistiska verkar pensionsmyndigheten vara som räknar med cirka 60% av lönen förutsatt att man jobbat heltid mellan 23 - 65 års ålder. Det låter väl lite som ett best case scenario kan jag tycka, eller så är det bara jag som pluggade tills jag var 25, varvade tidsbegränsade anställningar med arbetslöshet under några år och till slut fick ett "fast" jobb när jag var 28... 

50% av inkomsten är en siffra jag tycker man annars hör ganska ofta i media.

De mer pessimistiska talar om den så kallade 40-40-40-blåsningen, dvs att man jobbar 40 timmar i veckan i 40 år och sedan får 40% av lönen i pension.

Sedan finns det förstås de som tror att systemet kommer braka ihop fullständigt och att det inte blir någon pension alls. Det finns väl vissa tecken på det när politiker pratar mer och mer om att skjuta in extra pengar i pensionssystemet, hela tanken med det är väl att det ska bära sig självt? 

Men om det nu skulle hända står vi sannolikt inför andra typer av problem där ett välfyllt konservförråd är viktigare än ett stort sparkonto.

Men för att återgå till minPension.se så loggade jag förstås in och kollade vad det visade för mig. Allt är relativt men i kronor ser det väl inte så illa ut, vid 65 års ålder strax under 20 000 (14-15 000 efter skatt?) och det klarar man sig ju på, även om det kanske är tur att jag har ett ganska stort eget sparande också. I andel av nuvarande lön är det nämligen bara cirka 45%.

Jag tror ju att det snarare är 70 år som kommer anses som en normal pensionsålder om några årtionden och beloppet ökar ganska mycket vid varje år efter 65. Vid 70 år visar det för mig drygt 26 000 istället, eller ungefär 60% av nuvarande lön.

Hur minPension räknar är ganska intressant, de räknar med en löneutveckling på 0% och en värdeutveckling på 2,1% per år vilket ju kan se helt tokigt ut vid en första anblick. 

Värdeutvecklingen på 2,1% är dock utöver inflationen och en ganska stor del av pensionen består ju tyvärr(?) av inkomstpension som man väl för enkelhetens skull kan se som ett räntesparande. 2,1% + inflation ger i alla fall drygt 4% vilket väl känns rimligt om än kanske lite konservativt.

Att man inte räknar upp lönen är helt enkelt ett sätt att räkna om framtida pension till dagens penningvärde, för att kunna jämföra med den lön och de utgifter man har idag. 

3 kommentarer:

 1. Spännande läsning.
  Ligger själv på en bra nivå tycker ja!
  48år jobbat sen 18års ålder.
  Enligt min pension med 2,1% utveckling får ja ut 35300kr/mån livet ut, med en lön idag på 34000kr/mån.
  Så det känns helt ok för stunden iallafall!

  /H

  SvaraRadera
 2. Oj, ja över 100% av lönen är nog inte så vanligt, bara att gratulera :-)

  SvaraRadera
 3. Det är ingen som pratar om att dom Har lånat flera hundra miljarder från pensionspengarna. Bla fick Grekland mycket pengar dom kan ju börja med o betala tillbaka dom pengarna

  SvaraRadera