torsdag 27 augusti 2020

4 portföljer som klarar en nedgång


Samtidigt som vi är med om en av de största ekonomiska kriserna sedan depressionen fortsätter börsen uppåt. Amerikanska indexet S&P 500 noterade t ex nytt All Time High nyligen. En uppgång mestadels driven av stimulanser/pengatryckande och "optimistiska" värderingar på framförallt teknikbolag.

Sitter man med 100% aktier finns det alltså all anledning att börja fundera på diversifiering. På Portfolio Charts kan man t ex läsa om vilka fyra portföljer som har klarat sig bäst genom olika nedgångar sedan 1970 (spoiler: samtliga har låg aktieandel).

De fyra portföljerna är följande:

Permanent Portfolio (25% aktier, 25% långa räntor, 25% korta räntor, 25% guld)

Golden Butterfly (40% aktier, 20% långa räntor, 20% korta räntor, 20% guld)

All Seasons Portfolio (30% aktier, 40% långa räntor, 15% korta räntor, 7,5% råvaror,  7,5% guld)

Larry Portfolio (30% aktier, 70% korta räntor)

De tre första känner de flesta troligen till medans Larry Portfolio väl inte riktigt fått samma erkännande. Vad de har gemensamt är som sagt en låg aktieandel där Golden Butterfly som har mest bara har 40%. Golden Butterfly är en personlig favorit, jag kör själv en liknande fördelning i en av mina portföljer, dock med lite högre andel guld och lägre andel räntor.

Larry Portfolio var en ny bekantskap för mig där det vid första anblick kan se extremt ut med 70% räntor. Den har dock en twist och det är att man tar hög risk i aktieandelen, 22,5% utgörs av småbolag och 7,5% av tillväxtmarknad.

Jag har själv haft liknande tankar tidigare, om jag nu bara har 40% aktieandel just nu så behöver jag kanske inte ha defensiva aktiefonder också utan kan ta lite mer risk.

Som en första justering så har jag omfördelat SPP Global Plus A och Spiltan Aktiefond Investmentbolag från 30%/10% till 25%/15% i portföljen Golden Future.

Så mycket andra justeringar blir det troligen inte just nu, möjligen byter jag ut Nordnet Indexfond Sverige helt mot AMF Aktiefond Småbolag i Golden Butterfly.

Avkastning sedan 1970

Enligt Portfolio Charts har portföljerna haft följande genomsnittliga avkastning sedan 1970:

Permanent Portfolio: 5,0% 

Larry Portfolio: 5,3% 

All Seasons Portfolio: 5,5% 

Golden Butterfly: 6,4% 

Som jämförelse har 100% aktier (Total Stock Market) gett i genomsnitt 8% men till betydligt högre risk. Om man undrar vad det spelar för roll om man sparar på lång sikt kan man titta på följande bild från Portfolio Charts:


Bilden visar "Max Drawdown" dvs största nedgången under ett enskilt år för ett antal olika portföljer. Som synes har en portfölj med 100% aktier som mest tappat nästan -50% under ett år medans de fyra defensiva portföljerna ligger på mellan -10% och -20%.

Det ska dock sägas att klarar man av att ha en hög aktieandel utan att sälja bort sig vid stora nedgångar så har det lönat sig historiskt.

Den klara vinnaren bland de fyra sedan 1970 är Golden Butterfly med både högst avkastning (6,4%) och lägst drawdown (drygt -10%).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar