söndag 3 maj 2020

What would Buffett do?


Igår gick Berkshire Hathaways årsstämma av stapeln, för första gången i digital form förstås pga av Corona. Vad många nog ville veta var hur Warrren Buffet, en av världens rikaste män och en av tidernas bästa investerare, har agerat under krisen.

Svaret är... (nästan) inte alls. Berkshire hade redan innan krisen en mycket stor kassa och nu uppges den vara hela 137 miljarder USD(!). En nedgång på -30% räckte alltså tydligen inte för att Buffett skulle tycka att det fanns något med rimlig värdering att köpa.

Han uttrycker det inte så själv men det är väl svårt att tolka på annat sätt än som att han tror att det kommer bättre köplägen (dvs en större nedgång) längre fram.

Man har alltså inte köpt något, men faktiskt sålt alla aktier i samtliga flygbolag, totalt för cirka 6 miljarder USD. Flygbolagen har det givetvis mycket tufft just nu och man har därför sålt med förlust.

Den långsiktige skulle lika gärna kunna se ett köpläge i flygbolagen nu men Buffett gör här uppenbarligen tolkningen att Corona har förändrat förutsättningarna för flygbolagen i grunden och att vi kommer flyga mindre i framtiden.

Rådet han ger till småsparare är dock detsamma som alltid, krångla inte till det utan köp en billig indexfond som följer S&P 500, dvs de 500 största bolagen i USA. Eftersom USA utgör cirka 60% av den totala ekonomin bör en global indexfond bli minst lika bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar