onsdag 20 maj 2020

Om man skulle börja omSåg att Miljonär innan 30 hade ett inlägg om hur han skulle bygga upp portföljen om han skulle köpa en ny portfölj i morgon.

Intressant frågeställning tycker jag så jag snor idén rakt av för detta inlägg.

I mitt fall har jag ju 5 olika portföljer på 4 olika konton, för enkelhetens skull utgår jag från att man bara får ha en portfölj.

Vilken fördelning jag i nuvarande marknadsläge skulle vilja ha skrev jag om för cirka 2 månader sedan och det gäller fortfarande:


De val jag skulle göra:

Sparkonto 15%
Valfri nischbank med cirka 1% ränta och insättningsgaranti. Eventuellt konto på sin "vanliga" bank om man kan får över 0% där.

Räntor 15%
Ungefär hälften korta räntor:

Spiltan Räntefond Sverige
SEB Korträntefond C EUR - Lux
SEB Korträntefond C USD - Lux

och hälften långa:

iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) (IS04)
Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ (EUR) (DBXG)
iShares € Govt Bond 15-30yr (EUR) (IBCL)

Guld/Silver/Bitcoin 20%
ETF:er med underliggande fysiskt guld, en eller flera av dessa:

WisdomTree Physical Gold (VZLD)
WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR)
Xetra-Gold (4GLD)

Samt några procent silver:
WisdomTree Physical Silver (VZLC)
AuAg Silver Bullet

Och lite, lite Bitcoin:
BITCOIN XBT

Aktier 50%
Så långt har jag bara räknat upp innehav som jag redan har, jag är nöjd med innehaven och ser ingen anledning att ändra på något i dagsläget. När vi kommer till aktiedelen blir det kanske mer intressant, framförallt vad jag väljer att inte ta med. Jag tänker mig något sånt här:

SPP Global Plus A 29%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 3%
DNB Teknologi 3%
Swedbank Robur Access Asien 3%
Save Earth Fund/Proethos fond 3%
DNB Health Care 3%
MS INVF Global Opportunity 3%
Swedbank Robur Fastighet 3%

En bred globalfond i botten får utgöra nära 30% av den totala portföljen. Jag vill ha lite Sverigeexponering också så väljer Spiltan Aktiefond Investmentbolag för att dessutom få med investmentbolagen.

Övriga fonder ger exponering mot så kallade megatrender och gör förhoppningsvis att aktiedelen utvecklas bättre än index.

Vad som inte kom med
Det mest intressanta med övningen är väl som sagt vad man inte skulle köpa igen:

Enskilda aktier...
Nordnet Indexfond Sverige
SPP Aktiefond Global A
SPP Aktiefond Stabil
PriorNilsson Realinvest A
Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv

Den största insikten är att jag nog inte skulle köpa några enskilda aktier alls. De få aktieinnehav jag har kvar nu är nere på cirka 1% var av totalt sparande så hur de utvecklas gör egentligen varken till eller från. Om t ex Novo Nordisk skulle gå i konkurs i morgon skulle det påverka mitt totala sparande med -1%. Skulle det rusa 100% skulle mitt sparande gå +1%...

Sverigefonden och globalfonder ovan skulle inte heller köpas igen då det skulle bli lite redundant. Anledningen till att jag har dem i dag är att de ligger i olika portföljer.

PriorNilsson Realinvest A ger ganska stor fastighetsexponering så det kan kanske räcka med en fastighetsfond i portföljen.

Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv är faktiskt något av en favoritfond(!) men jag ser den som en hedgefond och med 20% guld/silver/krypto har man hedge så det räcker och blir över.

Vad jag förändrar nu
Troligen ingenting just nu. Även om jag inser att det skulle gå att förenkla ganska mycket och slå ihop 5 portföljer och 4 konton till 1 så finns det vissa fördelar med att ha det så också. Jag gillar t ex både Lysa och SAVR och vill därför ha konton där också. Avanza/Nordnet kan ha tillfälliga problem och då kan man handla hos den andra aktören osv. Flera olika konton gör också att man inte orkar logga in på alla varje dag och kolla utvecklingen vilket många gånger är en fördel😀.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar