tisdag 11 februari 2020

Bitcoin Halving 2020



Bitcoin har redan stigit +50% hittills i år, men mer ska det (kanske) bli. Någon gång i maj inträffar nämligen Bitcoin Halving.

Bitcoin Halving inträffar ungefär var fjärde år efter att 210 000 block har behandlats och innebär helt enkelt att belöningen till de som utvinner nya bitcoins (miners) halveras, från dagens 12,5 till 6,25 bitcoins. Så här håller det på tills belöningen är nere på 0 cirka år 2140 då det kommer finnas 21 miljoner bitcoins. I skrivande stund finns det drygt 18 miljoner.



Det blir alltså svårare/dyrare att utvinna nya bitcoins om några månader vilket även bör påverka priset på bitcoin positivt. Hur mycket av detta som redan är inprisat är förstås svårt att veta men vid de två tidigare halveringarna 2012 och 2016 har priset på bitcoin stigit.

Kursen för Bitcoin är mycket volatil så även om jag tror på Bitcoin på lång sikt vågar jag i nuläget inte ha mer än drygt 1% av aktieportföljen i Bitcoin. Exponering mot Bitcoin får man kanske enklast genom certifikatet BITCOIN XBT.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar