lördag 22 februari 2020

3 stjärnor på Shareville

Utveckling för Golden Butterfly hittills i år
Sedan en tid tillbaka finns mina båda guldportföljer på Nordnet även på Nordnets Shareville. Nu har Golden Butterfly-portföljen kommit upp i tre stjärnor vilket är den högsta rankingen och innebär att den har en riskjusterad avkastning som tillhör den bästa tiondelen av portföljerna på Shareville.



Den riskjusterade avkastningen mäts genom Sharpekvoten som för portföljen i skrivande stund är 3,22.  Enkelt förklarat är Sharpekvot ett mått på avkastning i förhållande till den risk man tar, ju högre Sharpekvot desto bättre.

Som synes i grafen ovan har portföljen gått något bättre än OMXS30 (100% aktier) hittills i år. Portföljen har bara 40% aktier så riskjusterat är det en väldigt bra avkastning.

Portföljen är mycket enkelt att sätta ihop på Nordnet och består av följande fonder:

20 % Nordnet Superfond Sverige
20 % SPP Aktiefond Global A
30 % WisdomTree Physical Gold (VZLD)
15 % AMF Räntefond Lång
15 % Spiltan Räntefond Sverige

Det avsteg jag gjort från en klassisk Golden Butterfly är att jag för närvarande har 30% guld istället för 20%. Det är en spekulation från min sida att guldet bör ge mer än räntor den närmaste tiden vilket har stämt än så länge men på längre sikt bör man kanske närma sig 20% då volatiliteten i guld kan vara ganska hög.

Att använda AMF Räntefond Lång som lång räntefond är en förenkling, i framtiden kommer den troligen bytas ut mot räntefonder med längre löptider.

Till sist ska det väl sägas att hög avkastning till låg risk tyvärr inte är något man kan förvänta sig ska fungera för alltid. På lång sikt räknar jag med att få ut cirka 5% per år från en portfölj av den här typen. Det är en ganska märklig period på börsen just nu när både aktier och guld rusar, historiskt har det ena tagit ut det andra.

1 kommentar: