lördag 16 november 2019

Lysas hållbara portfölj



Från och med igår är det möjligt att välja hållbar inriktning på sitt sparande hos Lysa. Jag startade ett konto till med samma inriktning som i det breda sparandet (80% aktier, 20% obligationer).

Jämfört med Lysas breda alternativ är det hållbara betydligt smalare med cirka 800 innehav jämfört med 6000 för det breda. 800 innehav bör förstås ge mer än tillräcklig riskspridning.


Underliggande fonder i den hållbara portföljen är just nu faktiskt bara tre stycken, i en 80/20-portfölj får de följande fördelning:

64% Öhman Global Marknad Hållbar
Globalfond med hållbar inriktning, cirka 600-800 bolag. Övervikt i bolag men hållbarhetsarbete. Tungt viktad mot USA (cirka 65%) och tech (cirka 10% i Apple + Microsoft för tillfället) liksom övriga globalfonder.

16% Öhman Sverige Marknad Hållbar
Svensk indexnära fond med cirka 50-80 bolag. Övervikt i bolag med hållbarhetsarbete.

20% Öhman Räntefond Kompass Hållbar
Aktivt förvaltad svensk/nordisk räntefond. Investerar (förstås) i bolag med hållbarhetsarbete. Valutasäkrad.

Till skillnad mot den breda portföljen får man här alltså inte särskilt stor exponering mot småbolag eller tillväxtmarknader, helt enkelt för att det enligt Lysa inte finns några bra hållbara alternativ just nu. Portföljen är dock inte statisk så dyker det upp några bra alternativ räknar jag med att Lysa plockar in dem.

Köper man fonderna på t ex Avanza är avgifterna 0,89% för räntefonden, 0,34% för Sverigefonden och 0,51% för globalfonden. Med min fördelning skulle totalavgiften alltså bli cirka 0,56% men med Lysa landar avgiften på cirka 0,4%. Då ingår också ombalansering av fonderna.

Sammanfattningsvis ser det ut som ett bra alternativ för den som vill ha ett enkelt och billigt hållbart sparande.

Jag sparar numera i både den breda och den hållbara portföljen hos Lysa. På lång sikt tror jag den hållbara portföljen kommer ge något högre avkastning än den breda. Färre innehav innebär dock lite högre risk och större svängningar i portföljen. Jag är en försiktig investerare och kommer därför troligen ge den breda portföljen en något större vikt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar