fredag 11 oktober 2019

Fler (utdelande) ETF:er på Avanza



Avanza jobbar vidare på att kunna erbjuda fler ETF:er och igår utökades utbudet igen. Förra gången det hände var i juli och jag skrev då ett inlägg om det.

Då efterfrågade jag guld-ETF:er och fler ETF:er med amerikanska innehav. Några guld-ETF:er blev det dessvärre inte den här gången heller men däremot några med amerikanska innehav.

Antalet ETF:er är nu uppe i 84 stycken på Avanza så de har en bit kvar till Nordnets nivå (som har över 1000) om man säger så. Ambitionen verkar dock vara att sakta men säkert öka antalet.

Förkortningar man kan hålla utkik efter i ETF-listan är "(DR)" och "Dist". DR innebär direktreplikering (motsatsen är syntetisk replikering) och det är det man i normalfallet vill ha. Dist innebär att ETF:en lämnar kontant utdelning.

Det är dock inte alltid detta finns med i namnet så för att vara säker behöver man googla på ISIN-koden som Avanza visar.

Flertalet av ETF:erna är från franska Lyxor vilket tyvärr innebär lite högre courtage, minst 4 euro. Dessutom tillkommer valutaväxlingsavgift på 0,25% och transaktionsskatt på 0,3%. Handlar man ofta med mindre belopp blir det här ett problem då man behöver köpa för cirka 8000 för att komma ner i ett courtage om 0,5%. Lägger man på övriga avgifter blir det runt 1% vilket är i högsta laget.

Exempel på (utdelande) ETF:er som ser intressanta ut:

Lyxor Core MSCI EMU (DR) UCITS ETF - Dist
Europeiska bolag. Direktreplikering.

Lyxor Dow Jones Industrial Average UCITS ETF Dist
Dow Jones, dvs 30 amerikanska bolag. Syntetisk.

Lyxor MSCI Canada UCITS ETF - Dist
Kanadensiska bolag. Tysk ETF innebär lägre courtage (från 1 euro) och ingen transaktionsskatt. Syntetisk.

Lyxor MSCI USA UCITS ETF - Dist
Amerikanska bolag. Syntetisk.

Lyxor MSCI World UCITS ETF - Dist
Globalfond. Syntetisk.

Samtliga ovan betalar kontant utdelning, dock oftast ganska låg (runt 2%),

Förutom höga avgifter är syntetisk replikering ytterligare ett minus. Avvaktar därför troligen och hoppas att Avanza plockar in fler ETF:er som är direktreplikerade och har lägre avgifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar