söndag 25 augusti 2019

Outsiders-portföljenSenaste avsnittet av podden Outsiders innehåller bland annat av en genomgång av Mikael Sydings portfölj som förvaltas av Anna Svahn.

Den som prenumererar på veckobrevet (det är gratis, gör det!) Insiders får också den vackra bilden ovan som visar nuvarande allokering i portföljen.

Det är väldigt långt ifrån den typiska ekonomibloggportföljen som brukar bestå av mestadels svenska aktier kan man väl säga.

Portföljen har lyckats parera de flesta stora svängningar på aktiemarknaden det senaste året och gett en både jämnare och högre avkastning:


Fördelningen ser alltså i nuläget ut så här:

Jordbruksråvaror: 30%
Aktier: 24%
Ädelmetaller (silver och platina): 17%
Guld: 15%
Kryptovalutor (mestadels bitcoin): 8%
Kontanter: 5%

Nu är det tyvärr inte så lätt att kopiera portföljen då det särskilt i jordbruksråvaror tas både korta och långa positioner i olika råvaror beroende på hur man tror priset kommer utveckla sig inom den närmsta tiden. Man behöver t ex ha en bestämd uppfattning om priset på kaffe är på väg upp eller ner. Jag har ingen aning.

I övriga tillgångsslag har man som jag förstår det oftast mer långsiktiga positioner.

Bara 24% aktier och drygt 30% i ädelmetaller säger väl allt om vad man tror om marknaden den närmaste tiden.

Med 8% i kryptovalutor behöver man veta vad man gör. En nedgång på 50% på några veckor är inte så ovanligt och då straffar det portföljen med -4%. Tvärtom vid uppgång förstås.

Portföljen är som sagt svår att kopiera men kan kanske fungera som inspiration för de som vill ha en mer defensiv portfölj. En betydligt enklare portfölj som fyller samma funktion är t ex Golden Butterfly.

Vill man ändå ha en del alternativa tillgångsslag finns det ETF:er och certifikat för det mesta på Nordnet, t ex:

Jordbruksråvaror: ETFS Agriculture
Silver: ETFS Physical Silver
Platina: ETFS Physical Platinum
Guld: ETFS Physical Gold, ETFS Physical Swiss Gold
bitcoin: BITCOIN XBT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar