fredag 9 augusti 2019

Gör som Norska oljefondenNorska oljefonden har väl de flesta hört talas om. Den har egentligen bytt namn till "Statens pensjonsfond utland" för ett antal år sedan men alla kallar den fortfarande för Norska oljefonden.

Fonden förvaltas av Norges Bank Investment Management och kapitalet kommer alltså från vinster från oljeindustrin. Bra att ha den dag världen inte längre är beroende av olja, om den dagen nu kommer.

Fondens värde är i dagsläget en bit över 9 000 miljarder NOK, "och det är väldigt mycket pengar". För att sätta det i perspektiv skulle de t ex kunna köpa upp samtliga bolag på Stockholmsbörsen (alla aktier i alla bolag) och fortfarande ha 1 500 miljarder kvar.

Tänkte därför det kunde vara intressant att titta på vad man investerar i.


Nästan 70% utgörs av aktier. Man har över 9000(!) innehav i 73 länder. 28% investeras i obligationer och en liten del (2,8%) i fastigheter.

Några lärdomar man kan dra av detta:

* Om nu inte proffsen har 100% i aktier, ska du ha det?
* Diversifiering är viktigt, ha flera tillgångsslag och flera aktier

9000 innehav är kanske i överkant men med en globalfond kommer man faktiskt upp i 1500-2000 bolag. Med Lysa kommer man upp i 6000 bolag.

Nästa steg är att ha flera tillgångsslag i portföljen, Norska oljefonden har tre. Det behöver inte vara just räntor och fastigheter utan kan vara t ex guld eller råvaror också.

1 kommentar:

  1. Ja, det är sannolikt en klok strategi med ordentlig diversifiering.
    T

    SvaraRadera