lördag 3 augusti 2019

Aktier som stiger i börsoroIgår var det en av de sämsta dagarna hittills i år på Stockholmsbörsen då OMXS30 stängde på -2,74% efter Trumps twittrande om nya handelstullar.

Min egen portfölj klarade sig bättre, aktierna backade -0,92% och ETF:er -1,26%. Fonderna har ju tyvärr någon dags eftersläpning men innehåller till stor del räntor och hedge så troligen inga större rörelser där heller.

Att index sjunker betyder förstås inte att alla aktier går ner så just idag kan det vara intressant att se vilka aktier som faktiskt gick plus igår.

Aktier som slutade på plus eller +-0  på Large Cap:


Utan att överdriva kan man säga att det var en bra dag att äga fastighetsbolag😀. Vi hittar de flesta större fastighetsbolagen på listan: Fabege, Wihlborgs, Hemfosa, Wallenstam, Atrium Ljungberg, Klövern, Sagax, Hufvudstaden, Balder...

Det enda fastighetsbolag jag äger är Castellum som också klarade sig relativt bra och backade -0,61%.

Jag har ingen djupare analys av varför fastighetsbolagen gick så bra igår annat än att fastighetsbolagen tjänar på det låga ränteläget och att investerare därför ser det som en trygg placering när det är börsoro.

På tal om låg ränta sticker Claes Hemberg ut hakan och förutspår låga räntor de kommande 5-10 åren! Ja om det håller i sig så länge vet ju inte Hemberg och ingen annan heller för den delen men visst finns det mycket som tyder på låga räntor flera år framöver.

Om det är en så bra idé att börja investera i fastigheter nu när många bolag redan stigit 30% eller mer i år låter jag vara osagt.

Vill man ändå göra det är ett enkelt sätt t ex Länsförsäkringar Fastighetsfond som har en fantastisk historik. Den innehåller bara svenska bolag så för global exponering finns bland annat Swedbank Robur Fastighet.

Bland övriga branscher som gick bra igår hittar vi bland annat telekom (Tele2), dagligvaror (Axfood) och läkemedel (AstraZeneca). Enligt skolboken skulle man kunna säga då det är branscher som brukar gå bra vid allmän börsnedgång.

Något annat som brukar gå bra i nedgång är förstås guld och det stämde även igår, ETFS Physical Gold stängde på +1,6%.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar