fredag 21 juni 2019

Investera i vatten



Vatten är en intressant bransch av ungefär samma anledningar som hälsovård, relativt konjunkturokänslig och ger exponering mot rådande megatrender.

På Stockholmsbörsen hittar jag bara Josab Water Solutions noterat på Spotlight Stock Market med ett börsvärde på drygt 200 miljoner. Jag föredrar större bolag så har inte tittat närmare på det.

På den amerikanska börsen finns det desto fler:

American Water Works
Aqua America
American States Water
California Water Services Group
SJW Group
Middlesex Water Co
Connecticut Water Services
York Water
Artesian Resources
Consolidated Water Co

Överlägset störst är American Water Works med ett börsvärde på drygt 20 miljarder USD. Grundat 1886 och levererar vatten till cirka 15 miljoner människor i 47 delstater. Ska man bara ha ett vattenbolag ser det ut att vara detta.

Sedan börsnoteringen 2008 har aktien också haft en fantastik kursutveckling och inte påverkats nämnvärt av det allmänna börsklimatet:


"Tyvärr" har aktien som så mycket annat gått starkt under året och ökat med +30% vilket förstås fått värderingen att drag iväg. Aktien handlas idag till cirka P/E 37 vilket ju egentligen är alldeles för dyrt. Tittar man på övriga vattenbolag i listan har de dock liknande eller högre värdering så inte lätt att hitta något köpvärt just nu.

Ett annat intressant bolag i sektorn är Xylem som förvisso har en lite annan inriktning där cirka 50% av verksamheten utgörs av vattenförsörjning ("utilites") och resterande del har en tydlig hållbarhetsprägel med inriktning mot vattenrengöring osv.

Även Xylem har haft en mycket stark utveckling de senaste åren:


Uppgången i år är cirka +25% och aktien handlas till cirka P/E 27. Något rimligare värdering än American Water Works men fortfarande dyrt förstås.

Ett tredje alternativ kan vara att investera i en fond med inriktning mot vattenbolag. En av de mer intressanta tycker jag är fonden med det smått provocerande namnet Save Earth Fund. Den innehåller inte bara vattenbolag utan även förnybar energi, miljöteknik mm.

Bland de 10 största innehaven återfinns både America Water Works och Xylem och en del andra intressanta bolag så som Danaher och Ecolab:


Slutsats
Bolaget jag egentligen skulle vilja äga är America Water Works men där ser värderingen alldeles för hög ut. Jag har lagt till både America Water Works och Xylem på min bevakningslista och kommer köpa om värderingen kommer ner, eller eventuellt köpa en liten bevakningsposition.

Fonden Save Earth Fund ser också intressant ut och jag lär återkomma till den i ett senare inlägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar