torsdag 14 mars 2019

Har du en portfölj?



Enligt Avanzapodden är det drygt 40% av de svenskar som innehar aktier som bara har en enda aktie i portföljen. Det är naturligtvis vansinnigt i de flesta fall då det blir en alldeles för hög risk. Undantaget skulle väl vara om man sitter på information som gör att man "vet" att aktien kommer stiga kraftigt, men då kan man å andra sidan få andra problem 😉.

För 99% av spararna bör det alltså vara en dålig strategi.

Aktiespararna rekommenderar 10-15 bolag i 5-6 olika branscher. Det är en bra början, men jag skulle nog påstå att även det ger för låg riskspridning för de flesta.

Ungefär så här tänker jag att man bygger sin portfölj, från nivå 1 till 7, där 7 är den bästa:

Nivå 1
1-3 aktier. Gör det inte!

Nivå 2
3-9 aktier i färre än 5 branscher. Fler aktier är bättre, upp till en viss gräns (15-20?), för de flesta. Det är viktigt att sprida innehaven mellan olika branscher. En portfölj med 5 olika banker är förstås bättre än en med bara 1 bankaktie, men inte så mycket bättre som man kan tro. 9 aktier tycker jag också ger för hög vikt för varje bolag (minst 11%).

Nivå 3
10-15 aktier i färre än 5 branscher. Med 15 innehav med samma viktning motsvarar varje bolag 6,67%. Vissa tycker att 15 är det optimala antalet då viktningen inte skiljer sig så mycket mot t ex 20 innehav men att det då blir desto fler innehav att hålla koll på. Själv är jag mer bekväm med drygt 20.

Nivå 4
10-15 aktier (eller fler) i minst 5 branscher. Nu börjar det likna något, detta är också Aktiespararnas rekommendation.

Nivå 5
Som nivå 4 + en indexfond. Att ha en del av portföljen i en indexfond gör underverk för riskspridningen. Med en globalfond har man t ex plötsligt över 1 000 innehav. Det kan lika gärna vara en Sverigefond som SEB Sverige Indexfond  eller en "smart beta"-fond som XACT Högutdelande. En indexfond är en "hedge" mot dig själv, tar du dumma beslut i dina övriga affärer kommer åtminstone en del av portföljen att gå som index.

Nivå 6
Som nivå 5 + ett tillgångsslag till. Man kan argumentera för att det är först på den här nivån det blir en portfölj på riktigt, övriga nivåer är ju mest en samling aktier.

Tidigare nivåer har bara bestått av ett enda tillgångslag, nämligen aktier.

Det finns (minst) två problem med det. Det första är att vid olika tidpunkter kommer andra tillgångslag gå bättre än aktier.

Det andra är att svängningarna blir väldigt stora, kommer det en nedgång liknande finanskrisen 2007-2008 kan portföljen mycket väl tappa 50% av värdet och då är det lätt att drabbas av panik och börja sälja i precis fel tillfälle. Med flera tillgångslag tappar portföljen kanske "bara" 20 eller 40%. Att se att portföljen går bättre än index gör det förhoppningsvis lättare att inte drabbas av panik.

Det vanligaste tillgångslaget vid sidan av aktier i en portfölj torde vara räntor/obligationer.

Nivå 7
Som nivå 5 + två tillgångslag till. Det näst vanligaste tillgångslaget vid sidan av aktier torde vara guld eller råvaror. Guld har den trevliga egenskapen att det oftast stiger när aktiekurserna sjunker, kan alltså fungera som en hedge vid börsnedgångar.

Som av en händelse uppfyller min egen portfölj kriterierna för nivå 7, vilken nivå har din?

2 kommentarer:

  1. Hej.
    Avanza Global 100%.
    Mvh.jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Ingen dum strategi om man klarar av svängningarna 😊.

      Radera