lördag 12 januari 2019

Permanent Portfolio

Permanent Portfolio är en modellportfölj utvecklad av Harry Browne som består av fyra lika stora delar: aktier, långa räntor, korta räntor och guld.

Den lämpar sig väl när man accepterar en relativt låg avkastning till låg risk, dvs när det är betydligt viktigare att inte förlora pengar än att tjäna pengar.

Jag har långt (20+ år) kvar till pensionen men tänker mig att det är ungefär så jag kommer förvalta mina pengar då. Ett alternativ är Golden Butterfly eller varför inte en egen variant med 100-ålder (dvs 40% vid 60 års ålder) i aktier t ex.

Förväntad avkastning är cirka 3-4% per år. Det kan låta lite men man får då tänka på att risken att portföljen ska gå back ett enskilt år är mycket låg. Enligt en artikel på Placera har det bara hänt fem gånger sedan 1972! Dock är tre av gångerna de senaste tio åren och ett av de är 2018.

Att avgöra om portföljen har gått back eller inte är dock inte så lätt, det beror ju på vilka fonder inom tillgångslagen vi satsar på och att investera i guld är också ett kapitel för sig.

Hur som helst behöver vi i sin enklaste form fyra olika fonder att placera vardera 25% i. De fyra fonder jag skulle välja i dagsläget är följande:

Korta räntor: Spiltan räntefond
Långa räntor: AMF räntefond lång
Aktier: Länsförsäkringar Global Indexnära
Guld: Pacific Precious

Avanza Global är kanske ett ännu bättre val då den har lägre avgift, men jag har valt Länsförsäkringars fond för att kunna backtesta portföljen (Avanza Global startades 2018).

Guld är lite knepigt att investera i som sagt, det bästa är väl att äga guldet fysiskt (genom att t ex köpa från https://www.libertysilver.se) men då uppstår andra problem som förvaring, försäkring osv. Är man som jag kund på Avanza finns inte så många andra alternativ än fonden Pacific Precious om man vill äga guld långsiktigt.

Hur skulle då portföljen ha presterat historiskt?

2016
Pacific Precious: 5,41%
Spiltan räntefond: 2,40%
AMF räntefond lång: 3,3%
Länsförsäkringar Global Indexnära: 14,14%
Totalt: 6,3%

2017
Pacific Precious: 0,83%
Spiltan räntefond: 1,59%
AMF räntefond lång: 0,73%
Länsförsäkringar Global Indexnära: 10,55%
Totalt: 3,4%

2018
Pacific Precious: -2,08%
Spiltan räntefond: 0,47%
AMF räntefond lång: 1,15%
Länsförsäkringar Global Indexnära: -0,8%
Totalt: -0.3%

Längre historik än så går inte att få eftersom Pacfic Precious startades i februari 2016. 2016 hade varit ett riktigt bra år för portföljen med en avkastning på 6,3% till låg risk. 2017 hade varit ett normalår och 2018 hade visserligen gått svagt minus men ändå gått bättre än i princip alla börsindex.

Genomsnitt för de tre åren blir 3,1%, inte så tokigt med tanke på den låga risken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar