Ett riktigt bra börsår (eller högst mediokert, beroende på vilket index man tittar på) är till ända och det har återigen blivit dags att summera årets utveckling och eventuella förändringar inför 2025.
Relevanta jämförelseindex beroende på hur man investerat:
OMXS30: +3,68%
OMXSPI: +6,04%
DJ USA: +24,08%
Lysa Aktier Bred: +25,86%
Storebrand Global All Countries: +26,45%
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF - (USD) Dist: +11,98%
XACT Norden Högutdelande: +6,84%
Har man varit investerad i mestadels svenska aktier under året är risken stor att man fått en högst medioker avkastning om 4-6%.
Desto bättre ser det ut för den som legat passiv i en USA eller globalfond som båda har gett runt 25%.
Utdelningsinvesterare bör hamna någonstans mittemellan med en avkastning på 6-12%.
Mina egna portföljer hamnade på +22,07% respektive +17,32%.
Återigen mycket nöjd med den här portföljen, den innehåller bara 50% aktier men avkastade i år nästan i klass med en global indexfond. Vilket väl inte är så konstigt när framförallt guld, silver och bitcoin har gått väldigt bra i år. Så här utvecklade sig innehaven under året:
Storebrand Global All Countries: +26,45%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag: +10,97%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag: +10,97%
PLUS Allabolag Sverige: +8,99%
Amundi Fds Volatil Wld A USD C: +14,77%
CoinShares XBT Provider Bitcoin Tracker One: +142,62%
AMF Räntefond Mix: +1,23%
Amundi Fds Volatil Wld A USD C: +14,77%
CoinShares XBT Provider Bitcoin Tracker One: +142,62%
AMF Räntefond Mix: +1,23%
Captor Iris Bond: -0,54%
Xetra-Gold (4GLD): +34,57%
WisdomTree Physical Silver (VZLC): +30,38%
Amundi Blbrg Equlwght Commdt ex-Agricl UCITS ETF A (LYTR): +13,30%
WisdomTree Physical Silver (VZLC): +30,38%
Amundi Blbrg Equlwght Commdt ex-Agricl UCITS ETF A (LYTR): +13,30%
Vad som sticker ut är förstås bitcoin i år igen med en avkastning på dryga 142%(!). Mina första bitcoin-certifikat köpte jag när priset låg runt 8 000 USD och i år nådde man för första gången över drömgränsen 100 000 USD. Tyvärr vågar jag bara har runt 1% av portföljen i bitcoin men det påverkar ändå totalavkastningen lite grann när utvecklingen ser ut som den gör.
På tal om drömgränser har guld passerat ett antal sådana under året och handlas i skrivande stund runt 2 600 USD vilket väl få trodde vid början av året.
Det som har haft en riktigt tråkig utveckling i portföljen är räntefonder. I teorin borde AMF Räntefond Mix och framförallt Captor Iris Bond med sina långa löptider gynnas av sjunkande räntor men så inte i år. Jag konstaterar återigen att jag nog aldrig kommer förstå räntefonder riktigt och funderar nu på att ge upp och byta tillbaka till de två populäraste räntefonderna på Avanza - AMF Räntefond Lång och Spiltan Räntefond Sverige.
Utdelningsfonden +17,32%
Jämfört med XACT Norden (+6%) och Vanguard All-world (+12%) är jag mycket nöjd med avkastningen även i den här portföljen. Jag har tydligen sålt av en hel del innehav under året för antalet aktier är nu "bara" 112 stycken (jämfört med 165 för ett år sedan). Det har varit en medveten strategi att försöka få ned antalet aktier för att få det lite mer överskådligt (snart kanske jag tom kan komma ihåg inom vilken branch varje bolag är i...) och om det är 50, 100 eller 200 påverkar ärligt talat inte riskspridningen i någon större utsträckning.
"Strategin" för att minska antalet bolag är att då och då sortera listan på utveckling sedan start och sälja av det som ligger -20% eller sämre och ibland även det som gått så bra att utdelningen nu är mycket låg. Pengarna från försäljningen återinvesteras i övriga bolag i portföljen, vanligen de som har lägst vikt.
Med så många innehav är det svårt att säga vad som gjort att den gått bättre än jämförelseindex, men jag skulle nog att det till största del beror på tur 😀.
Förändringar 2025
I Multi Asset-portföljen funderar jag som sagt på att byta ut räntefonderna mot något annat men tänker mig inga andra förändringar i nuläget.
I utdelningsfonden lär jag fortsätta sälja av innehav som gått för dåligt (eller för bra!).
Portföljerna är ungefär lika stora (52% Utdelningsfonden och 48% Multi Asset) men jag kommer fortsätta prioritera nysparande i Multi Asset så att den blir den större av portföljerna.
Jag har under en tid haft som strategi att ha 20% av sparandet på sparkonto vilket jag inte tror jag kommer ha under 2025. Dels så räknar jag med kommande räntesänkningar på sparkonton under året och dels så har jag ju köpt bostad och kommer därmed lägga in en hel del från sparkontot som kontantinsats.
Jag tänker mig att en ökning av Multi Asset-portföljen får ungefär samma effekt.
Sist men inte minst är väl den största förändringen att jag för första gången i livet också har ett bolån att ta hänsyn till så en del kommer också gå till amortering och därmed något mindre pengar till Avanza-kontot varje månad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar