lördag 16 april 2022

Den ultimata portföljen?

 


Jag följde #finanstwitter aktivt under 2019-2020 men slutade sedan när jag tyckte det blev för mycket brus och olika åsikter. Det tog mer energi än det gav helt enkelt, trots att jag inte följde särskilt många. 

Några har jag ändå saknat och en av dessa är Spargeneralen. Han har en ganska annorlunda och med hans egna ord "sönderdiversifierad" strategi med förutom aktier även guld, råvaror, krypto, valutor, räntor osv. 

När han nu har publicerat ett gästinlägg om sin Multi Asset-portfölj hos Fermentum Vitae blir det därför högintressant för mig, och förhoppningsvis många fler.

I korta drag består portföljen av följande:

35% Aktier

35% Råvaror (varav 20% guld/silver)

15% Alternativa tillgångar (t ex krypto)

15% Räntor, valutor, volatilitet (VIX)

Den är inte helt olik min egen Multi Asset (55% aktier (varav 10% i infrastruktur och fastigheter), 12,5% blandade råvaror, 2,5% krypto, 10% silver, 20% guld) men har betydligt lägre aktieandel och mer räntor och krypto.

Ambitionsnivån är också betydligt högre, jag är nöjd om jag kan få ut 7-8% med lägre risk än en portfölj med 100% aktier och blir det 5% så är det ok det också. Spargeneralen vill ha 15%.

För att åstadkomma det köper han inte bara som jag en global indexfond för aktiedelen utan tittar även på enskilda branscher och exponerar sig mot dessa genom ETF:er eller enskilda aktier. Även för råvaror läggs olika vikt beroende på vilken råvara som ser mest intressant ut just nu.

De alternativa tillgångarna utgör 15% av portföljen och består om jag förstår det rätt just nu av Bitcoin och Ethereum vilket är betydligt mer än jag vågar ha. Jag hade tidigare 5% men minskade för ett tag sedan till 2,5%.

Den sista delen (räntor, valutor och VIX) skulle jag säga är den svåraste och jag har därför också utelämnat den helt i min egen Multi Asset. Att välja rätt räntefonder och i rätt valuta har visat sig vara svårt de senaste åren. Det är dock bara att ta en titt i listan över de räntefonder som gått bäst senaste året för att se att det går att tjäna pengar där också, om man vet man gör. Men som jag skrivit tidigare verkar även professionella investerare ha problem här just nu, räntedelen hos Lysas breda portfölj är t ex ner -5% i år.

VIX är kanske mer intressant i så fall, populärt kallat "skräckindex" då det enkelt förklarat mäter hur mycket marknaden svänger (volatilitet). Dock osäker på om det finns  något lämpligt instrument för detta på Avanza. 

Sammanfattningsvis en mycket intressant portfölj men dessvärre ganska svår att implementera för de flesta. Min egen Multi Asset är nästan som en kraftigt förenklad version av denna och är därmed också betydligt enklare att implementera för den som vill dra ner lite på risken och/eller har en negativ marknadssyn kommande år.

2 kommentarer:

  1. Jag blir sugen på att diversifiera när jag läser ditt inlägg.
    Personligen har jag funderat på Avanza Auto 6.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns som ett ganska bra alternativ till Lysa eller annan fondrobot.

      Radera