lördag 26 mars 2022

Prepping 101


Jag har funderat under en längre tid på att börja så smått med prepping men tyvärr inte kommit till skott förrän nu. Det känns trots allt som en relativt billig försäkring om något oförutsett skulle hända. Det skulle också vara lite pinsamt om man gjort allt annat rätt (diversifierad portfölj, månadssparande osv) och så går man till slut under för att man glömde bort att ha konserver hemma...

Att börja med det nu är inte optimalt men bättre sent än aldrig antar jag. Ska man få panik ska man som bekant få det tidigt (panic early) och inte när alla andra redan fått panik.

Jag är långt ifrån expert men försöker sammanställa de viktigaste punkterna nedan, i ungefärlig ordning. Får väl också erkänna att jag inte har kommit särskilt långt på listan än.

Vatten

Utan mat klarar man sig faktiskt ganska länge men inte många dagar utan vatten så det här bör väl komma i toppen av listan. Vattendunkar verkar vara slutsålda i princip överallt just nu men som tur är fungerar det egentligen minst lika bra med några sexpack PET-flaskor med vatten. Smidigare att hantera än en tjugolitersdunk och man kan även stoppa några i frysen (då ej fyllda helt) så fungerar de som kylklampar om strömmen skulle gå.

Man brukar räkna med att man behöver 2 liter per dag och person (sanitet ej inräknat) så bor man själv räcker det således med två sexpack PET-flaskor (totalt 18 liter) för att klara sig en vecka.

Det finns olika uppgifter om hur ofta man måste byta vattnet men om det förvaras mörkt och svalt så verkar det vara i bästa fall var sjätte månad. I annat fall kanske var tredje månad.

Värme

Utan värme under vinterhalvåret klarar man sig inte heller så länge i Sverige. Kan man elda så är förstås en välfyllt vedförråd att rekommendera och i annat fall sovsäckar, filtar och rejält med värmeljus.

Mat

Det här är väl det de flesta börjar preppa, även jag. Det enklaste är att helt enkelt köpa lite extra konserver när man handlar, så som ärtsoppa, ravioli, gulaschsoppa, chili con carne osv. Eller det var det i alla fall tidigare, mycket är slutsålt just nu.

Ett annat tips är tortillabröd som har en hållbarhet på cirka 6 månader. En del bönor, tonfisk, konserverad frukt och annat som går att äta kallt skadar väl inte heller, även om det inte är särskilt mycket kalorier i det.

Även här gäller det att rotera förrådet så inte konserverna blir för gamla, bäst-före-datum är ju oftast 2-5 år framåt i tiden och de är sannolikt ätbara en tid efter det också.

Vill man göra det enkelt för sig och slippa rotera köper man istället på sig frystorkad mat som har en hållbarhet på hela 25 år(!). Nackdelen är att det blir ganska dyrt, särskilt för en hel familj. Även i storpack ligger priserna på svenska sidor runt 70 kronor per portion. Dessutom är det ofta långa leveranstider/slutsålt just nu.

Sanitet

Något man kanske glömmer bort är att finns det inte vatten kan man inte heller spola i toaletten. En lösning är då att helt enkelt fästa en sopsäck i toaletten. Sedan behöver man också en plan för hur man gör sig av med avfallet.

Närhet till en sjö är att rekommendera om man ska kunna tvätta sig.

Tillagning

Man behöver också ett spritkök och bränsle (T-röd) eller något annat sätt att kunna tillaga sin mat.

Pengar

Att ha kontanter hemma om uttagsautomater och betalsystem skulle sluta fungera är något som rekommenderas av MSB. Tveksamt hur bra det skulle fungera i praktiken, när coops system låg nere en vecka gick det ju ändå inte att betala med kontanter. Men det får man väl hoppas att det skulle göra under en riktig kris, så det skadar inte att ha lite hemma. Ungefär så mycket som räcker till mat en vecka eller två är en vanlig rekommendation, och gärna i mindre valörer då det kan vara svårt att få växel.

Det finns säkert mycket mer att säga om detta men det här var det mest grundläggande skulle jag tro. Har man koll på de här sakerna är man lite bättre förberedd än de flesta andra. 

4 kommentarer:

  1. 25 års hållbarhet på frystorkad mat, det kallar jag prepping!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är lite lockande att köpa på sig en del helt klart så behöver man förhoppningsvis inte tänka på det på 25 år sen...

      Radera
  2. Skaffa "Lifestraw" så kan man dricka vattnet ur sjön eller diverse pöl man hittar utan att bli sjuk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser mycket intressant ut, inte särskilt dyrt heller om det håller vad det lovar.

      Radera