lördag 19 mars 2022

Inflation is coming


 

Inflationen blir allt mer påtaglig och är nu enligt SCB 4,5% och enligt vissa är även det en underskattning då vissa saker exkluderas ur indexet. Till exempel ingår boendekostnad som hyra eller räntekostnad men själva anskaffningskostnaden för att köpa bostad utelämnas(!). 

Hade man 100 000 kronor på ett nollräntekonto för ett år sedan kan det alltså se ut som man har lika mycket pengar kvar men köpkraften är nu bara 95 500.

En av SVT:s "experter" tipsar om att kräva högre lön. Det ligger något i det förstås men att inflationen gått upp är nog inget argument som biter på de flesta arbetsgivare. Faktum kvarstår att får man mindre än 4,5% ökning i år (och det får de flesta) så är det i praktiken en sänkning.

Regeringens lösning på rådande skenande bränslepriser är att dela ut 1000 kronor till alla som har bil, även elbil! Man öppnade Pandoras ask när man gjorde samma sak efter stigande energipriser för några månader sedan och har man väl gjort ett undantag en gång blir det som bekant enklare att göra det igen.

Att strö ut helikopterpengar så fort marknadspriserna ändras känns som en farlig väg att gå. Lite som att försöka släcka inflationsbrasan med bensin.

Vad kommer härnäst, några extra tusenlappar till alla hushåll lagom till semestern på grund av stigande matpriser och sedan extra stöd till alla som har bolån i höst när räntan börjar höjas?

Amerikanska centralbanken höjde nämligen styrräntan till intervallet 0,25-0,50% under veckan och räknar med att höja den sex gånger till i år vilket ger en ränta på 1,75-2,0%  vid årets slut. Även Sveriges Riksbank väntas följa efter, dock oklart än så länge i vilken takt.

Hur ska man då investera i det här klimatet? Ungefär som vanligt blir väl faktiskt det korta svaret. Det är enklare att säga vad man inte ska övervikta vid inflation och det är givetvis kontanter eller sparkonto med låg ränta.

Man bör ha en buffert som vanligt och tänker man t ex köpa bostad om tre år har man väl tyvärr inte mycket annat val än att ha pengarna på sparkonto men i övrigt är det inte att rekommendera.

Aktier brukar klara sig ganska bra under inflation så har man en väldiversifierad aktieportfölj behöver man troligen inte vara särskilt orolig.

Några mer klassiska skydd mot inflation är guld och råvaror, så här kan det kanske vara läge att öka något när tillfälle uppstår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar