lördag 26 februari 2022

Risk off

 


I början av veckan när de såg mörkare och mörkare ut gjorde jag vissa förändringar i Multi Asset-portföljen för att dra ner på risken lite. Övriga portföljer har mycket  lång (20-30 år) sparhorisont så där gör jag inga förändringar.

I torsdags hände då som bekant det som många fruktat men få kanske trott verkligen skulle inträffa. För den som vill bidra finns det en rad olika alternativ, Cornucopia tipsar t ex om Mir & Co och sedan finns förstås de mer välkända organisationerna som Röda Korset som samlade in 10 miljoner redan första dygnet

Vilket alternativ som är bäst vet jag inte men eftersom det här trots allt är en ekonomiblogg kan det vara värt att påpeka att den senare är godkänd för skattereduktion för gåvor. Beloppet höjdes dessutom nyligen från tidigare 6000 kronor per år till hela 12000 vilket innebär maximalt 3000 tillbaka på skatten.

Nåväl, i ett försök att dra ner på risken lite gjorde jag följande förändringar tidigare i veckan:

Sålt

Berkshire Hathaway
Investor
Lundbergföretagen
PLUS Fastigheter Sverige Index (minskat)
ETHEREUM XBT (minskat)
BITCOIN XBT (minskat)

Köpt

SPP Aktiefond Global (ökat)
Lyxor EX-Energy (LCTR) (ökat)
VanEck Global Real Estate UCITS ETF (ny)

Det satt långt inne men är det något jag har lärt mig av tidigare nedgångar är det att jag inte vill sitta med större positioner i enskilda innehav när det det börjar gå utför. De tre kvarvarande enskilda aktierna såldes således och pengarna placeras istället i SPP Aktiefond Global. 

Att sitta med svenska innehav i kristider brukar också straffa sig, internationellt sett är ju Sverige en ganska liten och volatil högriskmarknad. Sålde därför hälften av PLUS fastighetsfond och plockade in en ETF med global fastighetsexponering istället. Funderar på att sälja resten av plusfonden också.

Kryptovalutor har fungerat mycket dåligt som hedge senaste tiden och mer fungerat som en hävstång mot aktiemarknaden (dvs går aktiemarknaden -3% går krypto -10%, och vice versa). Halverade därför innehavet och lade över det till råvaror istället. Lyxor EX-Energy har utvecklats väl i år men en ETF som inkluderar olja och gas hade förstås varit ännu bättre. Kanske lite sent att byta nu dock när oljepriset redan ligger runt 100 dollar.

Multi Asset är tänkt att vara en portfölj med lite lägre risk så egentligen passar kanske inte krypto i den alls, är dock inte så sugen på att starta ännu en portfölj.

Det här fungerade mycket väl under torsdagen, när aktier och krypto sjönk så steg guld, silver och råvaror och jag kunde skala av lite och köpa mer aktier. Men det är ju aldrig så enkelt, igår var förhållandet det motsatta... på lite längre sikt tror jag dock att jag minskat risken i portföljen något.

Stockholmsbörsen var faktiskt nere i björnmarknad (-20%) under torsdagen som lägst men än så länge är det dock inte mycket krasch att tala om globalt sett, globala indexfonder är cirka -4% i år och Multi Asset och Utdelningsfonden mindre än så. Men man får nog räkna med att det blir minst sagt skakigt ett tag framöver med svängningar på ett antal procent under dagen.

Tänkt fördelning i Multi Asset är numera:

45% Globala Aktier (SPP Aktiefond Global)
5% Infrastruktur (Carnegie Listed Infrastructure A)
5% Fastigheter (VanEck Global Real Estate, eventuellt PLUS Fastigheter Sverige Index)

20% Guld (Xetra-Gold)
10% Silver (WisdomTree Physical Silver)
12,5% Råvaror (Lyxor EX-Energy)
2,5% Krypto (ETHEREUM XBT, BITCOIN XBT)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar