fredag 14 maj 2021

Hur mycket är nog?


I boken Pengars Psykologi (mycket bra bok för övrigt) återges en anekdot i vilken författaren Joseph Heller på en fest hos en framgångsrik hedgefondförvaltare blir upplyst om att denne lär ha tjänat mer pengar på en enda dag än vad Heller hade gjort på sin framgångsrika roman Moment 22.

Heller ska då ha svarat ungefär att det är mycket möjligt men jag har något som han aldrig kommer få. Nog.

Jag tänker på den historien när jag lyssnar på det fjärde avsnittet av podden "Dom kallar oss krypto". Det är en relativt nystartad podd som drivs av Mårten Andersson och Gunnar Harrius. Ja, den Mårten Andersson, komikern.

När Mårten Andersson plötsligt bytte spår och började twittra om krypto var det en del som gjorde sig lustiga över det och menade att nu måste väl ändå bubblan spricka snart.

Jag får erkänna att jag också var lite skeptisk först men efter att ha lyssnat på några avsnitt får jag nog säga att jag är positivt överraskad. Hans kunskaper inom krypto har jag svårt att bedöma men de är i alla fall betydligt bättre än mina, vilket förvisso inte säger så mycket.

Dessutom har de lyckats värva Anna Svahn som expert till podden och som alla vet bli poddar där Anna Svahn medverkar automatiskt bra.

Nåväl, avsnitt nummer fyra har titeln "Femtio gånger pengarna" och är en smått otrolig historia om någon som gjort just det på kort tid och på ett ganska spektakulärt sätt.

Det började med att ta han tog ett blancolån på 150 000 till drygt 6% ränta med avsikten att starta en e-handel. Av någon anledning började han istället investera i kryptovalutor, först "vanliga" så som Bitcoin och Ethereum men det kändes för tråkigt(!) efter ett tag så han gick då vidare till betydligt mindre projekt och lyckades tjäna ganska bra på det.

Till slut hittade han projektet elongate och investerade tungt i det i princip från dag 1. Kursen rusade men istället för att betala tillbaka lånet tog han ännu ett blancolån och hade nu en skuld på cirka 250 000 och allt investerat i ett projekt uppkallat efter en rolig(?) tweet från Elon Musk.

Hela processen är alltså högt tveksam men utfallet blev fantastiskt den här gången och värdet på investeringen var vid tillfället podden spelades in cirka 11 miljoner.

Så långt är allt väl men nu kommer det konstigaste av allt, när podden spelas in har han fortfarande inte betalat tillbaka lånet!

När programledarna påpekar lite försiktigt att han skulle ju kunna sälja av för 250 000, vara skuldfri och fortfarande har kvar ett innehav på 10,8 miljoner blir svaret att han tror så mycket på projektet att han inte vill sälja något. Skulle kursen gå 10x till blir det ju ganska mycket pengar att sälja av för 250 000 nu.

Det skulle det ju bli i och för sig, men skulle det inträffa blir skillnaden 108 miljoner istället för 110 miljoner och det kanske är nog?

Det är ett högriskprojekt så utfallet hamnar i ett enormt spann här, från -250 000 (om värdet sjunker till 0) till +110 miljoner. Det minsta man kan göra är väl att betala tillbaka lånet och minska spannet till 0 - 108 miljoner.

Eller varför inte sälja drygt hälften och placera det i t ex en global indexfond istället och sedan vara oberoende av en inkomst resten av livet.

Men har man inte satt upp ett tydligt mål från början är det kanske inte så enkelt att agera så. 

Ytterligare en lärdom från samma kapitel i Pengars Psykologi får avsluta det här:

"Den svåraste privatekonomiska färdigheten att behärska är att få målet att sluta flytta på sig".

2 kommentarer:

  1. Känner igen det där från poker boomen för 15-20 år sedan. Unga män som gjorde på kort tid tjänade enorma pengar.(primärt online) Var tvungen kolla upp en kompis till en kompis som i sin hayday var god för 20M dollar och spenderade stora delar av sin tid i Vegas(några år nonstop iaf). Verkar nu bo i ett billigt radhus värt mindre än 1% av det. Tappade ärligt talat kollen på killen runt 2010 men då hade han backat 5M usd på ett halvår, nått han skrattade av sig och sa att det vänder.

    När jag googlade hittade jag ett gäng artiklar bla på aftonbladet om hur lite han brydde sig om pengar.

    Kanske grävdes att han saknade respekt för pengar för att kunna tjäna så mycket som han gjorde? Men om han idag förstår pengar värde...fan vilken ångest att spelat bort ett liv på playan för ett tråkigt radhus, för att ha chansen på ett liiiite bättre liv på playan...

    SvaraRadera
  2. Alltså, om man är den typen som flyttar hälften till en indexfond så kommer man aldrig heller gå all-in med belåning på en högriskinvestering. Vilket också hade varit rätt val i de allra flesta fall...

    Att det just i detta fall råkade vara tvärtom är ren survivorship bias. Roligt för den som lyckades, men inget att dra lärdomar av. Men självklart hör det till att inte kliva av i tid för dessa personer. Annars hade de inte varit där de är.

    SvaraRadera