torsdag 29 augusti 2019

Så (o)säker är insättningsgarantin


Insättningsgarantin innebär som bekant att pengar du har på en bank (med insättningsgaranti) är skyddade upp till 950 000 kronor ifall banken skulle gå omkull.

I Sverige ligger det extremt mycket pengar på bankkonto med låg eller ingen ränta, just nu cirka 1950 miljarder! Av dessa ligger dessutom cirka 1200 miljarder hos de fyra storbankerna Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank vilket innebär 0 i ränta.

Man kan därför fråga sig om insättningsgarantin verkligen skulle gälla om det blev en bankkrasch, finns det medel avsatta för detta?

Det korta svaret är nja.

Hos Riksgälden finns det information om vilka medel det finns för att täcka insättningsgarantin. Dels resolutionsreserven dit banker med insättningsgaranti årligen betalar en avgift varje år och utöver detta finns även stabilitetsfonden och insättningsgarantifonden. De innehåller cirka 40 miljarder vardera, alltså totalt cirka 120 miljarder.

Pengarna är dock inte öronmärkta för detta utan "ingår i statens samlade kassaflöde" som Riksgälden uttrycker det.

Hur som helst, om vi utgår från att pengarna finns och de fyra storbankerna skulle gå i konkurs täcker det alltså ungefär 10% av insatt kapital. Nu gäller ju bara garantin upp till 950 000 så det blir lite missvisande men man kan nog i alla fall utgå från att 100% av sina pengar upp till 950 000 skulle man inte få. Troligen inte 50% heller.

Som tur är finns det en enkel lösning på problemet, ha inte ditt sparkonto på en storbank! Nischbanker ger högre ränta och insättningsgarantin skulle dessutom fungera för dem i praktiken eftersom de har mindre kapital. Win-win.

Jag har mitt sparkonto hos Nordax som för närvarande ger 0,95% ränta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar