söndag 9 juni 2019
Investera i fysiskt guld och silver
Senaste Outsiders behandlar hur man bör fördela sitt guldinnehav i portföljen. Vad jag tyckte var mest intressant var diskussionen om hur stor (eller rättare sagt liten) del guld man bör ha fysiskt. Enligt Outsiders är 1% av portföljvärdet lämpligt att ha som fysiskt guld. För en portfölj värd 1 miljon kronor motsvarar det alltså 10 000 kronor eller ungefär ett guldmynt med vikten 1 troy oz (31,1 gram).
Resonemanget är ungefär att fysiskt guld blir riktigt användbart först vid ett katastrofscenario när fiatvalutor blir värdelösa. Vi får förstås hoppas att detta inte inträffar men om det gör det så lär guldpriset öka med flera tusen procent och därför räcker det med 1% fysiskt guld. Övrig guldexponering kan man ha i t ex en ETF.
Jag tycker resonemanget låter rimligt. Med bara 1% fysiskt blir ju dessutom frågan om förvaring och försäkring nästan en icke-fråga.
Fysiskt guld och silver kan man köpa på t ex Libery Silver och Tavex. Bland guldmynten skulle jag välja något av de mer välkända med 99,99% guld så som Gold Maple, Krugerrand eller Gold Eagle. Handlarna tar alltid ut en liten premie (dvs lite högre pris än nuvarande guldpris), för guldmynten cirka 5%.
Det finns tackor från 1 gram att köpa men då brukar premien vara ganska hög (över 30%). Redan från 5 gram kan man dock köpa med hyfsad premie (10%) och från 10 gram med riktigt bra premie (5%). 10 gram kostar i dagsläget cirka 4 000 kronor.
Silver kostar ju i dagsläget cirka 1/100 av guld så vill man handla med mindre belopp kan det vara ett alternativ. Tänker man sig ett katastrofscenario kan det också vara bra med lite silver för att kunna göra mindre inköp 😃.
Silver är till skillnad från guld momsbelagt i Sverige vilket leder till en betydligt högre premie, cirka 50%! Är syftet med silvret att ha det vid en kommande katastrof spelar det väl i och för sig mindre roll.
Skulle man ångra sig kan man överväga att köpa Liberty Silvers egna mynt. Fördelen med dessa är att Liberty Silver betalar betydligt bättre för de än övriga mynt ifall man skulle vilja sälja tillbaka dem.
Rekommendationen är annars även här att välja något av de mer välkända så som Silver Eagle eller Maple Leaf. Ett silvermynt (31,1 gram) med 99,99% silver kostar i dagsläget drygt 200 kronor.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar