torsdag 30 maj 2019

Plötsligt händer det



Ja plötsligt händer det att portföljen går om OMXS30 alltså. Det finns ett antal problem med jämförelsen så det är mest en kul grej:

1. OMXS30 tar inte hänsyn till utdelningar, det är därför mer rättvist att jämföra mot SIX30RX eller varför inte gratisfonden Avanza Zero som bör ge samma avkastning. Det indexet ligger på strax under +13% i år för närvarande.

2. Fem månader är för kort tidsperiod att jämföra på.

... men alla jämför sig ändå eftersom man får bilden ovan i ansiktet när man loggar in på Avanza.

För mig blir det en bekräftelse på att portföljen fungerar som den är tänkt och ger en jämn avkastning som inte påverkas lika mycket av nedgångar som en portfölj med 100% aktier.

Toppen hittills i år för OMXS30 var cirka +20% vilket nu har fallit till +9,83%. Toppen för portföljen var +12,82% vilket nu har fallit till +10,15%. Fortsätter nedgången kommer sannolikt portföljen gå om även SIX30RX.

Förklaringen är mestadels defensiva aktier och kanske framförallt en lägre aktieexponering. Fördelningen ser i dagsläget ut ungefär så här:

Aktier: 50%
Preferensaktier: 10%
ETF:er (aktier): 20%
Räntefonder: 7%
Guld och råvaror: 6%
Hedgefonder: 4%
Likvider: 3%

Aktieexponeringen är alltså 70-80% beroende om man ska räkna preferensaktierna som aktier eller som ränteinstrument. Jämför vi OMXS30 mot de alternativ tillgångsslagen får vi följande bild:




Akelius Pref får här representera preferensaktierna, Spiltan Högräntefond räntefonderna och Saxxum Aktiv hedgefonderna. Som synes har råvaror gått något bättre än index medans de övriga förvisso har gett en lägre avkastning men inte påverkats av nedgångar heller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar