lördag 9 februari 2019

Testar mikrosparande med Dreams



Dreams är en app för Android och Iphone som ska göra det lättare att spara genom så kallade "sparhacks". Ett sparhack kan t ex vara att skippa köp-kaffe (35 kronor) eller att dela streamingtjänst (100 kronor) med någon annan.

Man kopplar enkelt sitt bankkonto till appen med mobilt bankid och sedan finns det en symbol för t ex skippat köp-kaffe att trycka på i appen så dras 35 kronor från ditt bankkonto till antingen ett sparkonto eller en fond. Det går också att lägga till egna sparhacks.

Det finns även "triggers" som automatiskt sparar åt dig när vissa händelser inträffar. De jag har slagit på än så länge är "kalenderkaos" som sparar 10 kronor alla "konstiga" helgdagar, (idag är det t ex internationella pizzadagen) och "mångalen" som sparar 100 kronor när det är fullmåne. Den roligaste(?) är helt klart "tjuven" som slumpmässigt drar mellan 1 och 200 kronor från kontot en slumpmässig dag varje vecka...

Default sätts pengarna in på ett sparkonto i Ålandsbanken med 0,10% ränta vilket ju är riktigt dåligt. Det går som tur är att ändra så att pengarna istället sätts in i en fond. Det finns en (1) fond, inga val att göra här inte. Den innehåller typiskt 50% räntor och 50% aktier men kan som mest innehålla 70% aktier. Förvaltningsavgiften är 1% och man har fonden i ISK (det öppnas automatiskt ett ISK-konto i appen). Ingen superfond men helt ok, förväntad avkastning över längre tidsperioder bör bli runt 4-5% och man bör ha en sparhorisont på kanske 5 år.

Syftet med appen är väl egentligen att hjälpa de som har svårt att komma igång med sitt sparande så jag tillhör kanske inte riktigt målgruppen. Tänker i alla fall testa ett tag för att se om det går att boosta sparandet lite mer utan att det märks. Bör bli cirka 300 kronor i månaden som hamnar i Dreamsfonden med de triggers jag har valt.

Det här ser jag alltså som ett sparande utanför min vanliga sparkvot och kommer inte att räkna in Dreams i den. Rationellt är jag medveten om att det vore smartare att öka sitt vanliga aktie och fondsparande med några hundra. Men som sparare är vi inte alltid rationella vilket är hela poängen med Dreams, det handlar om mental bokföring och att lura sig själv att spara mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar