måndag 4 februari 2019

Rapport från Akelius

Roger Akelius. Foto: Emelie Asplund.

Idag rapporterar fastighetsbolaget Akelius för Q4. Som väntat ser det bra ut. Några godbitar från rapporten, med föregående år inom parentes:

Hyresintäker: 482 miljoner euro (469)
EBITDA: 246 miljoner euro (231)
Värde på fastigheterna: 12 379 miljoner euro (10 624)
Antal lägenheter: 50 407 (47 177)
Loan-to-value ratio: 44% (44%)
Walk score: 90/100 (?)

Loan-to-value ratio är enkelt förklarat värdet på fastigheterna/lån eller skulder. Äger du en fastighet värd 10 miljoner och har lån på 4 är din loan-to-value ratio 40%.

Loan-to-value är också något som nämns i VD-ordet, under 2019 är målet att minska till under 40% och förbättra sin kreditrating till BBB+. För att åstadkomma detta kommer man bland annat sälja fastigheter i Stockholm för 460 miljoner euro i april och använda pengarna till att betala av lån.

Walk score är helt enkelt ett mått på hur centralt fastigheterna är belägna.

Akelius har ju ingen "vanlig" aktie (aka stamaktie) noterad  på Stockholmsbörsen, däremot en preferensaktie. Preferensaktien har en förutbestämd utdelning om 20 kronor per år och handlas i skrivande stund till 341 kronor vilket ger en direktavkastning på cirka 5,9%.

Inlösenkursen är satt till 375 kronor tom maj 2019, därefter 345 kronor och efter maj 2024 330 kronor. Helst vill man alltså betala under 330 kronor.

Akelius utgör cirka 3% av min portfölj och jag ökar gärna några % om kursen går under 330 kronor.

3 kommentarer:

  1. Jag har inte riktigt förstått mig på detta med preferensaktier. Ta Akelius ovan som exempel.

    - Hur stor är risken att kursen ska droppa under inlösningskurs? Borde väl bara hända ifall bolaget i sig går dåligt?
    - När aktien delar ut. Minskar då värdet av aktien per automatik som en vanlig aktie? Låt säga att kursen ligger på nuvarande 341 och står still 6 månader framåt. Är då kursen 331 kr vid denna tidpunkt efter två utdelningar och blir plötsligt "attraktiv" igen?

    Eller hur ska man egentligen tänka gällande preferensaktier? Är nämligen rätt sugen på att ha runt 5% av mitt kapital i denna typ av säkra kort som avkastar 5-6% årligen. Men kan (som du märker) alldeles för lite om detta :)

    SvaraRadera
  2. Glömde en fråga. Om räntorna höjs, då antar jag att det är dåligt för en preferensaktie? Eller har du lite tankar om hur man ska tänka då?

    Sorry för många frågor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Kursen på preffen har egentligen mer att göra med ränteläget än hur bolaget går, höjda räntor är dåligt för preffar som du säger. Men marknaden är som bekant inte alltid rationell så ibland kan kursen gå kraftigt både upp och ner även för preffar. Tittar man på kurshistoriken på Avanza så har kursen varit under 330 kronor större delen av tiden, senaste i december 2018.

      Precis som med stamaktier så bör kursen sjunka med lika många kronor som utdelningen, "allt annat lika". Dvs höjer riksbanken räntan 1% samma dag eller någon mycket negativ nyhet kommer ut om bolaget sjunker kursen sannolikt mer.

      Jag tänker väl att är man långsiktig så passar man på att köpa när kursen dippar helt enkelt, utdelningen är ju fast så du vet vad du får. Preffar är ett mellanting av obligation och aktie och sänker risken i portföljen. Sen är inte alla så säkra investeringar... direktavkastningen över 8% brukar vara ett varningstecken.

      Radera